Kränkningar av griftefriden väcker anstöt

publicerad 11 januari 2020
- av Isac Boman
Solande kyrkogårdsbesökare på S:t Pauli Mellersta kyrkogård vid Nya Dagbladets besök i somras.

I augusti uppmärksammade Nya Dagbladet kränkningarna av griftefriden på Malmös kyrkogårdar. Rapporterna tas nu även upp av Skånska Dagbladet och röner uppmärksamhet från medier utomlands.

Efter vittnesmål om droghandel och prostitution på Malmös kyrkogårdar kunde Nya Dagbladets fotograf Freddy Mardell fånga bland annat bikinisolande besökare, hundar som rastas och använda kondomer bland gravstenarna. Rebecka Hansson, kyrkogårdsvaktmästare med ansvar för 50 medarbetare, berättar om kränkningarna till Skånska Dagbladet.

– Det kan vara allt från någon som solar topless inne på kyrkogårdarna till folk som släpper sina hundar lösa här. När vi upplyser dem om kyrkogårdens regler kan de bli hotfulla, säger hon.

Den öppna droghandeln på kyrkogården är framförallt ett problem. Kunder vittnas möta langare på kyrkogårdens bänkar och använder ibland gravarna som bytesplatser där namn och årtal på stenarna förmedlas för att utbyta en vara. Personalen vittnar därtill om prostitution, sexuella trakasserier och ungdomsgäng som trakasserar besökare. Otryggheten bland personer som besöker gravplatser är utbredd, vittnar Marie Malkenström om som har sina föräldrar begravda på S:t Pauli Mellersta Kyrkogård.

– Det är mycket otryggt. Ärligt talat vågar jag knappt gå till min mammas och pappas grav. Mamma dog 2014 och redan när hon blev rånad på sin väska under ett besök till min fars grav och vågade inte gå dit ensam. Jag vill inte heller gå dit själv om jag ska lägga blommor eller göra fint på graven. Sedan ligger besökare där och solar också ovanpå alltihopa vilket inte känns roligt.

Malkenström efterlyser vaktpersonal för att möjliggöra trygga besök i frånvaro av den tungt överbelastade Malmöpolisens möjligheter att garantera säkerheten.

Ett flertal utländska medier har kontaktat Nya Dagbladet för att få veta mer om kränkningarna på svenska kyrkogårdar som väcker anstöt framförallt i katolska länder.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.