Kraftig ökning av våld mot lärare i Stockholms skolor

publicerad 6 mars 2019
Lärarmöte på skola i Simrishamn

Våld och hot riktat mot lärare vid skolor i Stockholms län ökar kraftigt. Arbetsmiljöverket konstaterar att antalet anmälningar rörande hot och våld mot lärare har fördubblats sedan 2012. Det förekommer att lärare misshandlas så svårt att de behöver uppsöka sjukvård. En lärare som NB Nyhetsbyrån har talat med säger att det bara är en tidsfråga innan en lärare slås ihjäl under yrkesutövningen.

Hot och våld mot lärare ökar kraftigt. De senaste sju åren har antalet anmälningar fördubblats enligt Arbetsmiljöverket. Våldet och hoten blir allt grövre. Hoten och våldet kommer främst från elever, men även målsmän har varit inblandade i såväl hotfulla som våldsamma situationer.

I Hjulstaskolan i nordvästra Stockholm rapporterades 50 anmälda fall av våld och hot mot lärare bara under höstterminen, enligt SR. Lärare har behövt uppsöka sjukvård och sjukskrivits efter att ha attackerats av elever i skolmiljön. Rektorn vid skolan lyfter fram en ökad anmälningsbenägenhet bland lärarna, och säger att en mindre grupp elever ligger bakom en stor del av hot och våld mot lärarna.

NB Nyhetsbyrån har talat med en lärare verksam vid en grundskola i en av Stockholms förorter. Läraren bekräftar Arbetsmiljöverkets siffror och konstaterar uppgivet att situationen på landets skolor har försämrats avsevärt de senaste åren. Respektlösheten breder ut sig och oförmågan att hantera aggressiva och hotfulla elever är påtaglig.

Även om anmälningsbenägenheten har ökat så ligger det enligt läraren bara bakom en mindre del av ökningen. Läraren konstaterar uppgivet att det med dagens utveckling bara är en tidsfråga innan en lärare slås ihjäl av en elev på en svensk skola.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!