Kraftig ökning av grov brottslighet i norra Sverige

publicerad 27 november 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Hittills har tullens beslag i norra Sverige lett till 29 fällande domar för grova brott i år – en ökning med en faktor tre under loppet av lika många år.

Allt fler gängkriminella använder sig av obevakade gränsområden i norra Sverige för bland annat narkotikatransporter. Fredrik Leijerholt på Tullkriminalenhet Nord förklarar att det kan bero på att det längs med hela gränsen finns “otroligt mycket övergångar” mot Finland och Norge.

På vintern blir de ännu fler eftersom det bildas vägar på isen där man kan ta sig över med bil, skoter eller skidor. Det är ett jätteproblem för oss att kontrollera, säger han till skattefinansierade SR.

Vidare menar Leijerholt att man sett flera exempel på hur kriminella nätverk rör sig uppåt i landet. Särskilt har man sett en ökning av narkotika- och vapenhandel.

Det ökade antalet beslag tros till viss del bero på att tullen har blivit bättre på att utföra sitt arbete, men man ser också en förändring av beslagens karaktär.

Vi ser att det blir mer vanligt med de större beslagen, och det visar också på att det här är en mer organiserat, säger Leijerholt. Vi har personer som kan röra sig med stora mängder och då är det också mycket pengar som är inblandade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!