Kraftig minskning av antalet utvisade – många släpps från förvar

publicerad 27 april 2020

Gränspolisen har svårt att verkställa utvisningar från Sverige på grund av coronakrisen. Det handlar om en kraftig nedgång de senaste veckorna, jämfört med samma period förra året. Det har lett till att många som satt i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning har släppts.

– Arbetet fortsätter, men vi har ju en del praktiska hinder. De främsta hindren är ju att flera länder har stängt sina gränser. Så vi har ju en minskning med ungefär 80 procent, jämför med förra året i antal ärenden som vi kan verkställa, säger Patrik Engström, nationell gränspolischef, till Ekot.

Mellan den 19 mars och 15 april har polisen utvisat 87 personer – en kraftig minskning jämfört med samma period förra året då det handlade om 462 personer. Dels beror det på stängda gränser, men också på att flera länder har stängt de myndigheter som Migrationsverket förhandlar med.


Annonser:


Detta gör det svårare att verkställa utvisningar just nu, men det har också gjort det svårare att planera framtida utvisningar. Och om poliserna inte vet att de kan verkställa en utvisning inom rimlig tid, måste man ibland släppa dem som är tagna i förvar.

– De senaste veckorna så kan vi ha hävt ungefär ett hundratal förvar. Och det betyder att vi har hävt förvaren och så har vi fattat beslut om uppsikt och anmälningsplikt istället, tillägger Engström.

Men att personer nu släpps ur förvaren innebär inte att deras utvisningsbeslut slutar gälla. Polisen säger, att det kommer att bli ett hårt arbete, när coronakrisen är över, eftersom både polisen och Migrationsverket då kommer att ha samlat på sig många ärenden.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.