Kasselstrand och Hahne bildar nytt nationalistiskt parti

publicerad 11 februari 2017
Gustav Kasselstrand och William Hahne

Den förre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har tillsammans med William Hahne startat ett nytt politiskt parti – Alternativ för Sverige.

Gustav Kasselstrand var som ordförande och William Hahne som vice ordförande de mest drivande inom Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Sverigedemokratisk ungdom (SDU) mellan 2011-2015. Våren 2015 uteslöt SD:s partistyrelse, under ledning av den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, en rad framstående SD-medlemmar som inte ansågs vara tillräckligt lojala till partiets ledning.

Efter uteslutningarna fortsatte Sverigedemokratisk ungdom (SDU) att verka som ett obundet sverigedemokratiskt ungdomsförbund, medan Sverigedemokraterna startade ett nytt ungdomsförbund, Ungsvenskarna SDU.

Nu väljer Kasselstrand och Hahne att starta ett nytt politiskt parti. Enligt uppgifter till Sveriges Radio har man skickat in en ansökan om att registrera partinamnet Alternativ för Sverige till Valmyndigheten. Gustav Kasselstrand har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna, enligt Sveriges Radio.

Namnet Alternativ för Sverige är med största sannolikhet inspirerat av Alternativ för Tyskland, det populistiska, invandrings- och EU-kritiska parti som rönt stora framgångar i Tyskland de senaste åren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!