Kalmar kommun vägrade hjälpa polisen lösa gruppvåldtäkt

publicerad 22 mars 2018

Kalmar kommun vägrade att lämna ut listor till en åklagare över boende på HVB-hem. Åklagaren Bengt Wahlström är kritisk mot att Kalmar kommun vägrade lämna ut listorna över de boende.

Under natten mot den 10 september gruppvåldtogs en 40-årig kvinna av tre gärningsmän. Misstankar fattades om att de tre männen var inneboende på ett HVB-hem i närheten av brottsplatsen.

Därför begärde åklagare Bengt Wahlström att Kalmar kommun skulle lämna ut listor över boende på HVB-hem i närheten. Kommunen vägrade dock med hänvisning till att det vore integritetskränkande då även oskyldiga människors namn skulle lämnas ut. Kalmar kommun fick senare rätt av Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen, skriver Östran.

Wahlström kringgick dock kommunen och begärde istället ut namnen av Migrationsverket som släppte uppgifterna, varpå två av gärningsmännen kunde identifieras. Åklagaren är dock kritisk mot att kommunen inte lämnade över namnlistor:

Det handlar om ett mycket allvarligt brott. Att då en myndighet ska kunna sätter käppar i hjulet för en annan myndighets utredning är inte acceptabelt.

Om lagstiftningen tolkas på det här sättet måste den helt enkelt ändras. Detta är inte rimligt.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!