Judiska världskongressen öppnar kontor i Stockholm

Den judiska lobbyn

publicerad 21 april 2023
- av Isac Boman
Ulf Kristersson till vänster lyssnar på president Ronald Lauders anförande i samband med öppnandet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under torsdagen medverkade statsminister Ulf Kristersson tillsammans med representanter för över 20 länder när Judiska världskongressen öppnade ett Nordenkontor i Stockholm.

Petra Kahn Nord som ska leda det nordiska kontoret kommenterar öppnandet med att det “stärker förmågan hos judiska samfund att samarbeta”.

Vår utökade närvaro stärker vår förmåga att samarbeta med varandra när vi skyddar judars rättigheter att uttrycka sin identitet i en tid av tilltagande antisemitism, säger Kahn Nord .

Ulf Kristersson utlovade i sitt tal att stödja lobbyorganisationens arbete i Sverige.

Min regering och jag kommer inte stå tysta i en tid av krympande frihet för svenska judar. Inte bara ska vi fortsätta vårt arbete att bekämpa antisemitism, utan vi ska också aktivt stärka förutsättningarna för judiskt liv i Sverige, deklarerade statsministern.

Judiska muséet firade öppnandet genom att hålla en mindre utställning med vad man beskriver som ”föremål som belyste Judiska världskongressens roll före och efter förintelsen”.

I pressmeddelandet i samband med öppnandet berättar lobbyorganisationen om sina tidigare framgångar med att påverka de nordiska ländernas politik och betonar att deras ”religiösa frihetsstyrka” tidigare i år samarbetade med Finlands judiska grupper när man lyckades stoppa ett försök av den finländska riksdagen att förbjuda rituell slakt.

Judiska världskongressen, grundad 1936 i Geneve, Schweiz, är världens främsta judiska lobbyorganisation. Dess deklarerade syfte är att vara ett ”världsomspännande judiskt representativt organ” med ambitionen att agera som ”den diplomatiska armen för det judiska folket”.

I nuläget leds organisationen av den profilerade bankmagnaten David de Rothschild som ordförande för organisationens styrelse och mångmiljardären Ronald Lauder, arvtagare till det kosmetiska Estée Lauder-imperiet, som talesman och representant.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!