Inte ens journalisterna på de stora etablissemangsmedierna tycker att de svenska partiledarna har någonting intressant att säga i Almedalen, och flera ställer sig frågande om det verkligen finns någon poäng med att överhuvudtaget bevaka eventet framöver.
De svenska riksdagspartierna och de stora massmediebolagen är i regel överens om de stora frågorna och mediebevakningen av politikerveckan i Almedalen brukar av utomstående sällan beskrivas som särskilt händelserik eller intressant. Ofta ägnas dessutom större fokus under veckan åt mingel och socialiserande än åt att faktiskt föra fram konkreta politiska strategier och förslag.
I år tycks dock de svenska partiledarna vara ovanligt trötta och oengagerade, så till den grad att även flera etablissemangsjournalister ställer sig frågande till om det verkligen finns någon poäng med det jippoliknande evenemanget.
”Förtjänar partiledarnas tal i Almedalen sin bevakning? Ingen säger ju något nytt. Snart måste vi börja ifrågasätta inte bara värdet av att vara i Almedalen som jippo utan också av att bevaka innehållslösa prator från scenen”, skriver skvallertidningen Aftonbladets kulturchef Eric Rosén på X.
Han noterar att det för varje år som går presenteras allt färre politiska förslag och idéer och undrar vad journalisterna på plats ens ska rapportera om.
”Om de inte säger nåt – vad ska man skriva? En random rapport från teknikföretagen eller ett fackförbund är ju mer nyhetsmässigt än det som sägs från scenen”, fortsätter han.
”Oerhört låg verkshöjd”
”Detta har jag som har i uppdrag att skriva om dessa meningslösa prator också funderat på i år, då såväl verkshöjd som engagemang från partiledarnas sida hittills varit oerhört lågt”, instämmer vänsterliberala Göteborgs-Postens politikreporter Arne Larsson.
Detta har jag som har i uppdrag att skriva om dessa meningslösa prator också funderat på i år, då såväl verkshöjd som engagemang från partiledarnas sida hittills varit oerhört lågt. https://t.co/cLrRP6Ypyv
— Arne Larsson (@salarsson) June 27, 2024
Aftonbladets krönikör Oisin Cantwell menar i sin tur att det gott och väl hade räckt att bevaka politikerveckan när det var valår och flera andra håller med om att det överhuvudtaget är svårt att hitta någonting av värde att rapportera om.
Almedalsveckan har arrangerats i olika former sedan 1968 men på senare år blivit allt mer kritiserad – inte minst eftersom det är dyrt och krångligt för vanliga svenskar att resa till Gotland för att på plats träffa och lyssna på sina politiker, varför eventet ofta också anklagats för att mest fungera som en intern klubb för inbördes beundran, men med mycket begränsad relevans för medborgarna.