Jonathans fru utvisades – nu är hon fast i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 25 februari 2022
- av Sofie Persson
Jonathan Grahndin.

Jonathans fru blev under förra året utvisad till sitt hemland Ukraina efter en utdragen ansökan om uppehållstillstånd vid Migrationsverket. Nu är hon fast i Kiev där flygplatsen är bombad och utvägarna minimala.

Det är explosioner runt om, det är samma som man kan se på filmer, säger Jonathan till Samnytt som uppmärksammat fallet.

Det var strax före jul som Jonathan Grahndin och hans ukrainska fru fick besked från Migrationsverket att man kommer att avslå deras ansökan om uppehållstillstånd för henne. Paret träffades under 2019 och gifte sig åtta månader senare.

Jag visste direkt att hon var den rätta, berättar Jonathan.

Efter giftermålet ansökte paret om uppehållstillstånd i Sverige, en process som tog över ett år, där man kom fram till att Jonathan inte hade råd att försörja sin fru trots att han uppvisat en hög inkomst de senaste två åren. Anledningen var att han gått från att vara anställd till att starta en egen firma, där man gissade sig till att han inte kommer att klara försörjningskraven bland annat på grund av den höga hyran på hans lägenhet. Jonathan blev förvånad när han såg hur Migrationsverket försökt räkna ut hans inkomst och menar att de enbart är baserade på antaganden.

Det är felaktigt. Det är baserat på antaganden. De har bara gissat hur mycket jag kommer att tjäna resten av året, säger han.

Fast i Kiev

Nu är Jonathans fru fast i Ukrainas huvudstad Kiev där ryska stridsflygplan flyger över staden. Flygplatsen är bombad och vägarna västerut fyllda med flyktingar. Jonathan, som nyligen var i Kiev, menar att det är som på film.

Trafiken är totalt blockerad. Det är explosioner runt om, framförallt på flygplatsen. Det är ryska helikoptrar vid en stor vattenkraftdamm. De är rädda att de kommer att spränga den. Det är samma som man kan se på filmer, berättar Jonathan när han talar med Samnytt igen.

När Jonathan flög hem till Sverige igen kunde hans fru inte följa med. Eftersom hon nekats uppehållstillstånd får hon endast vistas i Sverige under 90 dagar per 180 dagars-period. Hon har också sina föräldrar i Kiev och ville inte lämna dem ensamma under den rådande situationen. Jonathan och frun har kontakt via Whatsapp, men är rädda att mobilnätet kommer att slås ut.

Vi pratade om det i helgen. Vi har pratat om olika handlingsalternativ. Hon kommer att stanna där hon är. Vi får hoppas att de inte bombar, säger han.

Får ingen hjälp

Jonathan har kontaktat den svenska ambassaden i Ukraina och bett om hjälp, men de hänvisar bara till Migrationsverket. De menar att deras stöd endast finns till för svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige.

Det är ändå min fru, jag är svensk medborgare och jag är gift med henne. Om hon hade beviljats uppehållstillstånd så hade hon ju redan flyttat hit, säger han.

Jonathan uttrycker också en stor besvikelse gentemot statsministerns hantering av situationen där hon bland annat uttryckt att Sverige inte kommer att vara mottagarland för ukrainska flyktingar i någon nämnvärt utsträckning.

Jag är enormt besviken på Magdalena Andersson och regeringens uttalanden om att vi minsann inte ska ta emot flyktingar från Ukraina, säger Jonathan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.