Inrikes

Jobbade som läkare – utan legitimation

Hon jobbade som läkare, trots Socialstyrelsens förbud, och sålde mediciner vid sidan av. Kvinnan, som nu åtalas, har en utländsk utbildning men saknade svensk läkarlegitimation. Det rapporterar GP och GT.

Kvinnan påbörjade först en provtjänstgöring för att få legitimationen, men tjänstgöringen fullföljdes aldrig och därför förbjöd Socialstyrelsen henne från att arbeta som läkare. Ändå fick hon anställning på en vårdcentral i Göteborg, där hon genomförde gynekologiska undersökningar och signerade patientjournaler.
Vårdcentralen stängdes i februari i år, efter det att Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd hade upptäckt allvarliga brister.

En granskning som SVT gjorde samtidigt visade, att vårdcentralen hade felvaccinerat närmare 90 patienter. Kvinnan hade även utfört omskärelser och registrerat dem som vanliga vårdcentralbesök för att få pengar från regionen.

Kvinnan åtalas nu för brott mot patientsäkerhetslagen. En av patienterna har alltså även angivit, att kvinnan sålde mediciner vid sidan av. Det var mediciner som inte fanns i Sverige men som, menade hon, var betydligt bättre än de som gick att köpa här. Detta enligt åklagaren.

Straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!