Jobbade som läkare – utan legitimation

publicerad 6 augusti 2019

Hon jobbade som läkare, trots Socialstyrelsens förbud, och sålde mediciner vid sidan av. Kvinnan, som nu åtalas, har en utländsk utbildning men saknade svensk läkarlegitimation. Det rapporterar GP och GT.

Kvinnan påbörjade först en provtjänstgöring för att få legitimationen, men tjänstgöringen fullföljdes aldrig och därför förbjöd Socialstyrelsen henne från att arbeta som läkare. Ändå fick hon anställning på en vårdcentral i Göteborg, där hon genomförde gynekologiska undersökningar och signerade patientjournaler.

Vårdcentralen stängdes i februari i år, efter det att Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd hade upptäckt allvarliga brister.

En granskning som SVT gjorde samtidigt visade, att vårdcentralen hade felvaccinerat närmare 90 patienter. Kvinnan hade även utfört omskärelser och registrerat dem som vanliga vårdcentralbesök för att få pengar från regionen.

Kvinnan åtalas nu för brott mot patientsäkerhetslagen. En av patienterna har alltså även angivit, att kvinnan sålde mediciner vid sidan av. Det var mediciner som inte fanns i Sverige men som, menade hon, var betydligt bättre än de som gick att köpa här. Detta enligt åklagaren.

Straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.