JO-kritik mot skola – tvingade elever att vifta med regnbågsflaggor

publicerad 4 juni 2021
regnbågsflaggor

JO kritiserar nu en skola i Växjö som under ett pride-firande hade en aktivitet där alla elever skulle vifta med regnbågsflaggor – firandet var utformat så att eleverna anses ha tvingats delta i aktiviteten.

Justitieombudsmannen har beslutat att kritisera en rektor på Pilbäckskolan i Växjö efter ett pride-firande 2019. Som avslutning på veckan hade eleverna en aktivitet som innebar att de skulle vifta med regnbågsflaggor och JO menar att aktiviteten var utformad så att elever kan ha känt sig tvungna att delta – oavsett om de ville eller inte. Det rapporterar skattefinansierande SVT.

Trots att det läggs stor vikt vid att skolan har grundfasta värderingar är det också lika viktigt med den grundlagsskyddade rättigheten som innebär att man har rätt till en annan uppfattning än skolans officiella värderingar.
Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö, har svarat på kritiken och menar att man måste vara tydligare med att sådana politiska firanden är frivilliga men också att skolor bör fortsätta anordna liknande aktiviteter.

Skolan kan fortsätta att anordna pridetåg och temaaktiviteter men vi behöver tydliggöra frivilligheten när det gäller att delta i sådant som kan ses som opinionsbildning, säger hon till SVT.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!