MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

JO-kritik mot skola – tvingade elever att vifta med regnbågsflaggor

publicerad 4 juni 2021
- av Sofie Persson
regnbågsflaggor

JO kritiserar nu en skola i Växjö som under ett pride-firande hade en aktivitet där alla elever skulle vifta med regnbågsflaggor – firandet var utformat så att eleverna anses ha tvingats delta i aktiviteten.

Justitieombudsmannen har beslutat att kritisera en rektor på Pilbäckskolan i Växjö efter ett pride-firande 2019. Som avslutning på veckan hade eleverna en aktivitet som innebar att de skulle vifta med regnbågsflaggor och JO menar att aktiviteten var utformad så att elever kan ha känt sig tvungna att delta – oavsett om de ville eller inte. Det rapporterar skattefinansierande SVT.

Trots att det läggs stor vikt vid att skolan har grundfasta värderingar är det också lika viktigt med den grundlagsskyddade rättigheten som innebär att man har rätt till en annan uppfattning än skolans officiella värderingar.

Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö, har svarat på kritiken och menar att man måste vara tydligare med att sådana politiska firanden är frivilliga men också att skolor bör fortsätta anordna liknande aktiviteter.

Skolan kan fortsätta att anordna pridetåg och temaaktiviteter men vi behöver tydliggöra frivilligheten när det gäller att delta i sådant som kan ses som opinionsbildning, säger hon till SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend