JK utreder Nordfront – för 175 fall av HMF

publicerad 5 februari 2021
NMR-aktivister med Nordfront-sköldar i Almedalen.

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot Nordiska motståndsrörelsens webbtidning Nordfront angående hela 175 misstänkta fall av hets mot folkgrupp. I praktiken handlar det primärt om publicerade bilder på Adolf Hitler och ”symboler som förknippas med den nationalsocialistiska ideologin”.

De påstått brottsliga publiceringarna lades ut på sajten mellan 2012 och 2018 och eftersom det alltså är mer än ett år sedan de publicerades så har Nordfronts ansvarige utgivare två veckor på sig att radera materialet. Om han inte gör detta meddelar JK att man kommer att driva fallet vidare och att ansvarig utgivare Marcus Hansson då riskerar åtal, skriver statskanalen SVT.

Justitiekanslern Marie Heidenborg säger anmärkningsvärt nog själv till Kulturnyheterna att det inte ens är säkert att publiceringarna är olagliga och kan leda till åtal, men att hon ändå väljer att utreda dem.
– Man kan nog anta att Nordfront har ganska bra koll på var gränsen går för vad som anses vara hets mot folkgrupp. Det händer att de bara avpublicerar sådant som tydligt faller under det straffbara området, och lämnar kvar annat, säger hon.

Om webbtidningens ansvarige utgivare ändå skulle dömas riskerar han antingen böter eller ”ett kortare fängelsestraff”.

I mars ska organisationen och dess sajt också upp mot Svenska akademien i tingsrätten. Detta efter att man blivit stämda för att ha brutit mot ”klassikerskyddet” då man på sin sajt publicerat dikter av den sedan 125 år tillbaka avlidne poeten Viktor Rydberg på ett sätt som Svenska akademien hävdar bryter mot ”samhälleliga värdegrunder”.

Nyligen friades 14 av organisationens medlemmar för just åsiktsbrottet hets mot folkgrupp i hovrätten, men riksåklagaren valde då att överklaga domen till högsta domstolen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!