JK utreder Nordfront – för 175 fall av HMF

publicerad 5 februari 2021
- av Markus Andersson
NMR-aktivister med Nordfront-sköldar i Almedalen.

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot Nordiska motståndsrörelsens webbtidning Nordfront angående hela 175 misstänkta fall av hets mot folkgrupp. I praktiken handlar det primärt om publicerade bilder på Adolf Hitler och ”symboler som förknippas med den nationalsocialistiska ideologin”.

De påstått brottsliga publiceringarna lades ut på sajten mellan 2012 och 2018 och eftersom det alltså är mer än ett år sedan de publicerades så har Nordfronts ansvarige utgivare två veckor på sig att radera materialet. Om han inte gör detta meddelar JK att man kommer att driva fallet vidare och att ansvarig utgivare Marcus Hansson då riskerar åtal, skriver statskanalen SVT.

Justitiekanslern Marie Heidenborg säger anmärkningsvärt nog själv till Kulturnyheterna att det inte ens är säkert att publiceringarna är olagliga och kan leda till åtal, men att hon ändå väljer att utreda dem.

– Man kan nog anta att Nordfront har ganska bra koll på var gränsen går för vad som anses vara hets mot folkgrupp. Det händer att de bara avpublicerar sådant som tydligt faller under det straffbara området, och lämnar kvar annat, säger hon.

Om webbtidningens ansvarige utgivare ändå skulle dömas riskerar han antingen böter eller ”ett kortare fängelsestraff”.

I mars ska organisationen och dess sajt också upp mot Svenska akademien i tingsrätten. Detta efter att man blivit stämda för att ha brutit mot ”klassikerskyddet” då man på sin sajt publicerat dikter av den sedan 125 år tillbaka avlidne poeten Viktor Rydberg på ett sätt som Svenska akademien hävdar bryter mot ”samhälleliga värdegrunder”.

Nyligen friades 14 av organisationens medlemmar för just åsiktsbrottet hets mot folkgrupp i hovrätten, men riksåklagaren valde då att överklaga domen till högsta domstolen.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.