Islamistkritisk socialdemokrat frias från förtalsanklagelser

publicerad 11 februari 2020
Ann-Sofie Hermansson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg, friades under tisdagen från förtalsanklagelserna från två kvinnor som anklagats för att ha kopplingar till islamism.

För bara ett par år sedan var Ann-Sofie “Soffan” Hermansson en av Sveriges mest inflytelserika socialdemokratiska politiker. 2016 blev hon utsedd till ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, ett uppdrag som de facto kan liknas med att vara Göteborgs borgmästare.

Efter Socialdemokraternas katastrofval 2018 tvingades Hermansson bort från posten som kommunstyrelsens ordförande. Hon har sedan dess blivit uppmärksammad för sin kritik mot radikala islamister och sitt arbete för att motverka dessa.

I maj 2018 valde Hermansson, som då var kommunstyrelsen ordförande i Göteborg, att stoppa en filmvisning som skulle framföras i ett arrangemang som Göteborgs stad skulle stå bakom. På sin blogg anklagade Hermansson Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, som skulle delta i ett panelsamtal efter filmen, för att vara “extremister” och “icke-demokrater” som hade “försvarat terrorister”.

Dessa uttalanden ledde till att Ann-Sofie Hermansson åtalades för förtal. Men under tisdagen valde Göteborgs tingsrätt att fria den socialdemokratiska politikern från dessa anklagelser.

Den som har lämnat förtalsgrundande uppgifter ska ändå inte dömas, om det varit försvarligt att lämna uppgifterna och de är sanna eller i vart fall finns skälig grund för dem. Tingsrätten har kommit fram till att det, med utgångspunkt i den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati, varit försvarbart för politikern att framföra uppgifterna inom ramen för den offentliga debatt som uppstod i kölvattnet av beslutet att ställa in föreställningen“, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Domen innebär att Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil tvingas betala Hermanssons rättegångskostnader på 190 000 kronor.

 

Källa: Göteborgs Tingsrätt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!