Tidigare centerpartist bildar islamiskt parti

publicerad 23 september 2019

På söndagen bildades det islamiska partiet “Nyans” i Göteborg. Partiet vill bland annat att muslimer ska bli en officiell minoritetsgrupp i Sverige.

Bakom partiet ligger Mikail Yüksel som kom till Sverige 2001 från Turkiet som anhöriginvandrare. Inför valet 2018 stod han högt upp på Centerpartiets lista, men lyftes bort från valsedlarna när hans samröre med den turkiska islamistorganisationen Grå vargarna avslöjades.

En stor del av lanseringsmötet gick också till att beskriva “islamofobi” och hur illa behandlade Yüksel tycker att muslimer blir i Sverige.
Partiet Nyans har två nyckelkrav: Att islamofobi blir en egen brottsrubricering och att muslimer får en minoritetsställning i grundlagen. Man vill också att alla invandrare lär sig svenska.

Alla som kommer till Sverige skall uppmanas att lära sig svenska så pass bra att de kan stå upp för sina rättigheter och vara delaktiga i samhället utan att behöva hjälp från andra, säger Yüksel till DN.

Man skriver på sin hemsida att man vill arbeta för “ett mer öppet och tolerant samhälle med respekt för alla människors lika värde” och strävar efter att “värna och förstärka demokratin och mänskliga fri- och rättigheter i Sverige”. Partiloggan är en vit duva.

Det är inte alls omöjligt för oss att ta oss in i riksdagen i nästa val, till exempel via valkretsen i Malmö. För att komma in i fullmäktige i Göteborg krävs 8 000 röster. Det kan vi klara, fortsätter Yüksel.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!