”IS-man” hotade spränga kommunhus – dömdes till rättspsykiatrisk vård

publicerad 13 mars 2019
Gågata ute på Vaxholm

Det var i höstas som mannen hotade med att spränga kommunhuset i Vaxholm. Han påstod sig även tillhöra IS. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård, bland annat för olaga hot.

Mannen ringde Vaxholms stad vid flera tillfällen, i september förra året, och hotade med att spränga kommunhuset. Han ska ha varit aggressiv, sagt att Vaxholms stad ”inte gjorde sitt jobb” och kallat den kommunanställda som han pratade med för ”jävla hora”. Han sade sig även tillhöra Islamiska staten (IS), rapporterar Mitti.

Samtalen ledde till att Vaxholms stad låste kommunhuset i två dagar och kontaktade polisen.

Mannen, som är 21 år gammal, har nu dömts för olaga hot och en mängd andra brott, bland annat grov stöld i Nacka och ringa narkotikabrott. Mannen har erkänt hoten, men hävdar att han blivit felbehandlad av kommunen och därför enbart sagt vad han kände. Han dömdes till rättspsykiatrisk va rd med särskild utskrivningsprövning.

Mannen är även benägen att begå nya brott. Han är sedan tidigare dömd för två fall av sexuellt ofredande och två fall av misshandel. Det ena ofredandet gjorde han tillsammans med en jämnårig man som även dömts för våldtäkt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!