Iryna miste benet i Akilovs terrorattack – nu utvisas hon till Ukraina

publicerad 18 juli 2019
- av Markus Andersson

Hon miste sitt ben när Rakhmat Akilov under terrorattentatet på Drottninggatan mejade ned henne och en rad andra offer i april 2017. Nu står det klart att Iryna Zamanova inte får någon råd hos regeringen att stanna i Sverige och skall utvisas till Ukraina.

Iryna Zamanova miste ett ben i terrordådet i Stockholm 2017 och vittnade sedan i den efterföljande rättegången. Hon har nekats uppehållstillstånd och i nådeansökan begärdes att regeringen ”av nåd” skulle låta henne vistas i Sverige. I dag meddelade regeringen att hon inte kommer att ges nåd för att få stanna i Sverige.

Iryna som ursprungligen kommer från Ukraina har haft ett tillfälligt uppehållstillstånd och har tidigare fått beskedet att hon och hennes dotter ska utvisas.

– Här finns en fastlagd praxis, säger justitieminister Morgan Johansson.

Nåd kan bara beviljas i brottmål, inte när det gäller uppehållstillstånd, hävdar regeringen.

Läkarna tvingades amputera hennes högra ben och idag har hon en protes. Hon äter också mediciner mot fantomsmärtorna.

Iryna arbetade som förskolelärare i Ukraina och tror inte att hon kommer kunna bekosta den privata vård där som hon kommer att behöva – i synnerhet inte om hon inte klarar av att arbeta heltid. Irina har en 14-årig dotter som bor med henne i Sverige. Kvar i Ukraina finns hennes son och föräldrar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.