Invandrarungdomar förnedringsrånade svensk pojke – frias av hovrätten

publicerad 13 augusti 2021
- av Per Nordin
Göta Hovrätt friar 17-årige Roien Ahmad Safi, invandrad från Afghanistan i början av 2014 och 17-årige Marc Lievain Nzengu som är medborgare i Demokratiska Republiken Kongo, för ett förnedringsrån i slutet av förra sommaren.

I samband med att en svensk pojke i 14-årsåldern väntade på bussen i Kalmar omringades han av ett invandrargäng som bland annat tog ifrån honom skorna och tvingade honom gå hem i bara strumporna. Enligt en dom i tingsrätten skulle rånarna straffas med skadestånd och ungdomsvård, men hovrätten river upp domen helt eftersom man menar att det saknats hot och våld.

Samhällsnytt har granskat domen kring händelsen som ägde rum vid en busshållplats i Kalmar i höstas när tre invandrarungdomar konfronterade och omringade den svenske pojken och hans kamrat. Invandrargänget var några år äldre än svensken som var i 14-årsåldern.

Gänget beordrade pojken att följa med till en avskilt plats där de avkrävde honom hans Nike-skor. De krävde även pengar, varpå de tog pojkens bankkort och fotograferade det. Därefter hotade gänget honom med hembesök om han skulle anmäla händelsen till polisen.

Annons:Pojken och hans kamrat pekade ut en kongolesisk och afghansk ung man för polisen och de blev misstänkta för rånet. Kongolesen berättade för polisen att han var på plats vid rånet, men att han själv inte utfört det. Däremot visste han vem som gjorde det, men svarade polisen att han inte ville ”gola ned honom”.

Senare sökte kongolesen upp pojken på sociala medier och kallade honom ”golare” i en kommentar.

Tingsrätten dömde duon för rån och straffet blev ungdomsvård. De båda förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för narkotikabrott. En tredje man åtalades för inblandning, men friades eftersom han ansågs ha lämnat platsen innan rånet begicks.

Domen överklagades och rivs nu upp eftersom hovrätten menar att de blott omringat pojken och uppmanat honom att ta av sig skorna – utan att använda sig av våld eller hot. Hovrätten tillstår att pojken kanske varit rädd, men anser inte heller att någon utpressning ägt rum och friar de åtalade helt på samtliga punkter. Således blir pojken nu alltså även utan det skadestånd som åklagarsidan yrkat på.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.