Inte längre krav på att posten ska komma dagen efter

publicerad 12 oktober 2017

Efter den mediala rapporteringen om missnöjet mot statliga Postnord så lättar nu regeringen på postlagstiftningen. Det innebär att Postnord nu får två dagar på sig, istället för en, att dela ut brev.

I dag är det krav på att posten ska leverera brev inom en arbetsdag, så kallad övernattbefordran. Men förtroendet för Postnord har sjunkit den senaste tiden, mycket på grund av den mediala rapporteringen kring det statliga postföretaget. På bara ett år har svenskarnas förtroende för Postnord mer än halverats. Enligt en opinionsundersökning från Aftonbladet/Inizio uppgav 23 procent av svenskarna i oktober 2016 att de hade mycket/ganska stort förtroende för Postnord. I oktober 2017 hade den siffran sjunkit till 10 procent.

Mot bakgrund av det stora missnöjet mot Postnord samt att antalet skickade brev minskar väljer regeringen att ändra i postförordningen så att Postnord nu får två dagar på sig att leverera brev.

Vi vill skapa förutsättningar att säkra en god postservice i hela landet. Vi vill också ställa tydliga krav från staten så att medborgarna vet vilken postservice de kan kräva och förvänta sig, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Ändringarna i postförordningen väntas träda i kraft den 1 januari 2018 och kravet på Postnord är att minst 95 procent av inrikesbreven ska delas ut inom två arbetsdagar, oavsett var i landet breven har lämnats in.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!