Inrikesflygningarna minskade 97 procent i mars

publicerad 10 april 2020
- av Isac Boman
Landvetters flygplats.

Hittills i april har inrikesflygningarna minskat med 97 procent jämfört med föregående år, med flera svenska flygplatser som helt stängt ner flygtrafiken. Flygbolaget BRA hotas av konkurs och ställer in samtliga flygresor tills vidare.

Swedavia äger och driver tio flygplatser i hela Sverige, däribland Arlanda, Bromma och Landvetter. Under mars såg bolaget en minskning av resandet med 60 procent och i april har siffrorna hittills störtdykt ytterligare med 97 procent färre resande än förra året, vilket har gjort att flera av flygplatserna nu helt saknar reguljär trafik.

I ett pressmeddelande skriver man att coronapandemins effekter tillsammans med de olika restriktioner och begränsningarna som samhället har satt in har påverkat flygbolagen extremt negativt.

– Coronakrisens samhällspåverkan är dramatisk och den slår med full kraft mot Swedavia, våra kunder och partners som är beroende av flyget. Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Våra flygplatser har dock en viktig infrastrukturroll och vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Flygbolaget BRA (Braathens Regional Airlines) som flyger från flera av Swedavias flygplatser, har meddelat att man på grund av konkurshot ansökt om företagsrekonstruktion och tills har vidare ställt in samtliga inrikesflygningar.

– Nu kommer det bli paus. Vi har ingen flygoperation, säger Geir Stormorken som är vd för flygbolaget, till SVT.

Samtliga anställda på företaget har korttidspermitterats och eftersom alla avgångar dessutom tillsvidare är inställda, har företaget meddelat resenärer med inbokade resor att de ska få sina biljetter till godo förutsatt att företaget överlever rekonstruktionen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.