Inger Støjberg: Svenska politiker ignorerar folkets oro över islam

publicerad 7 november 2019

En stor dansk studie visar att hela 28 procent av danskarna helt eller delvis tycker att muslimer ska utvisas från Danmark. Det skriver Inger Støjberg, tidigare utrikes- och migrationsminister i Danmark, i ett debattinlägg i den danska tidningen B.T. som publicerades i måndags.

Inger Støjberg menar att anledningen till att det är så många danskar som vill utvisa muslimer, beror antagligen på att många danskar, likt henne själv, är trötta på att höra om islam som motivering eller som dålig ursäkt för terrorism, hedersvåld, krav på begränsningar av yttrandefriheten, brist på jämlikhet, krav på särskild behandling på jobbet, i skolan eller i simhallen och att man inte får kritisera religionen.

Støjberg skriver att detta berör väldigt många danskar, och att bara ett fåtal vågar uttrycka kritik mot islam högt, på grund av berättigad rädsla för att bli missförstådd eller att kallas rasist. Hon säger dock att det inte alls är rasistiskt att framföra eller ge uttryck för sin åsikt högt.


Annonser:


Hon skriver att i Danmark har man religionsfrihet, och att det är styrkan och det mest centrala i ett fritt och demokratiskt samhälle som det danska.

På grund av att danskar känner att dom inte kan uttrycka sin åsikt ledsnar allt fler på att flyktingar och invandrare från icke-västerländska länder fyller statistiken över brottslighet till arbetslöshet. Hon skriver att alla dessa inte är muslimer, men att många av dem är det, och att det är allmänt känt, men det är inget som får uttryckas öppet. Och om man gör det riskerar man att bemötas av indignation och fördömande. Danskarna vågar uttrycka sin åsikt först när dom är anonyma. Hon skriver vidare att det är ett reellt faktum och att det inte bör förnekas, och att politikerna är skyldiga att ta danskarnas oro på allvar och inte bara förneka det.

Støjberg avslutar sin debattartikel med att nämna Sverige, och att svenska politiker blundar för och fördömer folkets oro, och att det inte har varit särskilt bra, och att Danmark aldrig får sluta som Sverige.

Inger Støjberg har varit medlem i det danska parlamentet sedan 2001 för partiet Venstre. Från år 2015 till år 2019 var hon utrikes- och integrationsminister i Lars Løkke Rasmussens minoritetsregering. Hon är inte rädd för att uttrycka skarpa åsikter och har blivit känd för att ställa krav på invandrare och flyktingar.

 

Andreas Swedberg/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.