Inrikes

Ingen ersättning efter att döende var på tv

En döende 58-årig far och make filmades för TV3:s program Sjukhuset, som utspelar sig på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Trots att patientens familj fick se honom döende i cancer i tv behöver inte Uppsala landsting ersätta familjen. Istället ska familjen betala hundratusentals kronor i rättegångskostnader.

Akademiska Sjukhuset i Uppsala

På måndagen slog Uppsala tingsrätt fast i sin dom att ärendet faller in under Yttrandefrihetsgrundlagen, eftersom det rör sig om ett tv-program. Rätten dömer att de anhöriga ska betala rättegångskostnaderna i detta tvistemål, över 590 000 kronor, skriver Aftonbladet.

I tv-programmet Sjukhuset där 58-åringen var med berättade sköterskorna öppet om mannens sjukdomstillstånd. De går dock fria från ansvar eftersom rätten menar även att sköterskorna omfattas av meddelarfriheten och därför inte kan åtalas för brott mot tystnadsplikten.
Enligt Uppsala läns landstings chefsjurist Jens Larsson tillfrågades 58-åringen om han godkände filminspelningen, skriver Aftonbladet. Dock han man inte få godkännandet på papper innan han avled.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!