IF Metall avsätter medlemsvald sverigedemokratisk fackordförande

publicerad 26 januari 2022
- av Isac Boman
Jimmie Åkesson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD-politikern Ulf Karlström valdes nyligen till ordförande för en av fackklubbarna på SSAB i Luleå. Trots att medlemmarna valt honom har IF Metalls förbundsstyrelse nu beslutat avsätta honom från uppdraget.

Det blev en het potatis när SD-politikern Ulf Karlström valdes till ordförande för IF Metalls avdelning råjärn på SSAB i Luleå. Karlströms karriär på posten blev dock kort – under gårdagen kom beskedet att fackföreningens förbundsstyrelse fattat beslutet att avsätta honom.

Jag sitter just nu på jobbet och jag behöver få fundera på vad jag ska säga och göra efter det här beslutet. Jag behöver prata med en jurist och med mina medlemmar som har valt mig som ordförande, säger Ulf Karlström till skattefinansierande SVT.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson kallar agerandet ”sanslöst och skandalöst” i ett inlägg på Facebook.

IF Metalls presstalesman Jesper Pettersson motiverar beslutet med att Ulf Karlström har dubbla uppdrag. Facket anser även att Karlström som SD-politiker inte ens borde ha kunnat väljas som fackordförande från början, eftersom de anser att SD inte står upp för ”allas lika värde”.

Det är inget fel på min värdegrund, det har IF Metall själv sagt, och jag har medlemmarnas förtroende. Det är vad jag gör på min fritid som lett fram till det här beslutet, säger han och tills vidare sitter han kvar på posten.

Beslutet gäller inte förrän om två veckor så jag är fortfarande ordförande i avdelningen. Vi får se var det här slutar, det är snart årsmöte i klubben, fortsätter Karlström.

Beslutet att avsätta Karlström har även lett till hård kritik mot IF Metall.

Jag blev heligt förbannad. Det är inget annat än ett politiskt beslut, säger SD:s arbetsmarknadspolitiske talesman, Magnus Persson, enligt uppgift.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om liknande fall. I mars 2019 stängde även Handels av en klubbordförande från hennes fackliga uppdrag av politiska skäl.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!