Inrikes

Handels stänger av sverigedemokrat av politiska skäl

Handels ordförande Susanna Gideonsson

Förföljelsen av oliktänkande fortsätter. En förtroendevald kvinna stängdes nyligen av från sitt uppdrag i Handels, anledningen var att hon är aktiv i ”fel” parti.

Det LO-anslutna fackförbundet Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande från hennes fackliga uppdrag. Detta på grund av att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Kvinnan har fram tills nu varit ordförande för Handels fackklubb i en matvarubutik i Skåne. I höstas blev hon dock invald i kommunfullmäktige för SD i sin hemkommun, och detta accepterades inte av Handels.
– Handels medlemmar måste vara säkra på att förtroendevalda verkar i Handels intresse, säger förbundets pressekreterare Jens Lundberg till Handelsnytt.

Handels har under hösten och vintern försökt att få kvinnan att lämna något av sina uppdrag, men hon har stått på sig och vägrat. Nyligen beslutade därför Handels förbundsstyrelse att stänga av kvinnan från hennes förtroendeuppdrag. Hon får vara kvar som medlem, men har inte rätt att ha förtroendeuppdrag i fackförbundet.

Beslutet togs med hänvisning till förbundets stadgar.


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!