Handels stänger av sverigedemokrat av politiska skäl

publicerad 1 mars 2019
- av Per Nordin
Handels ordförande Susanna Gideonsson

Förföljelsen av oliktänkande fortsätter. En förtroendevald kvinna stängdes nyligen av från sitt uppdrag i Handels, anledningen var att hon är aktiv i ”fel” parti.

Det LO-anslutna fackförbundet Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande från hennes fackliga uppdrag. Detta på grund av att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Kvinnan har fram tills nu varit ordförande för Handels fackklubb i en matvarubutik i Skåne. I höstas blev hon dock invald i kommunfullmäktige för SD i sin hemkommun, och detta accepterades inte av Handels.

– Handels medlemmar måste vara säkra på att förtroendevalda verkar i Handels intresse, säger förbundets pressekreterare Jens Lundberg till Handelsnytt.

Handels har under hösten och vintern försökt att få kvinnan att lämna något av sina uppdrag, men hon har stått på sig och vägrat. Nyligen beslutade därför Handels förbundsstyrelse att stänga av kvinnan från hennes förtroendeuppdrag. Hon får vara kvar som medlem, men har inte rätt att ha förtroendeuppdrag i fackförbundet.

Beslutet togs med hänvisning till förbundets stadgar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.