Hyresgästföreningens ordförande skodde sig på medlemmarna – har tjänat över 25 miljoner

publicerad 30 mars 2021
- av Per Nordin
Hyresgästföreningarnas medlemmar har fått betala för Barbro Engman höga lön.

Barbro Engman fick över 25 miljoner kronor i lön och pensionsförmåner under sina elva år som ordförande för Hyresgästföreningen. Än idag ger föreningen henne över 600 000 kronor i pension varje år.

Barbro Engman, som tidigare var socialdemokratisk riksdagsledamot, är idag pensionär men fortsätter att deklarera årsinkomster på runt miljonen. Hon bor i en hyresrätt i centrala Stockholm och har en fastighet på Gotland.

Under sin tid som förbundsordförande tjänade hon sammanlagt 16,6 miljoner kronor och har därtill fått pensionsförmåner på drygt 8,6 miljoner kronor. Dessa 25,2 miljoner i förmånar har alltså bekostats av Hyresgästföreningens medlemmar. Även fortsättningsvis lyfter Engman varje år 626 000 kronor i pension från Hyresgästföreningen.

Man har ju en jävla dubbelmoral. Jag har ju faktiskt accepterat de här villkoren, säger Barbro Engman till Bonniertidningen Expressen.

Engman har samtidigt inte dragit sig för att skriva politiska krönikor om orättvisorna i samhället. Som samhällskrönikor i den socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten har hon bland annat skrivit att hon ”oroar hon sig” över inkomstklyftor, ojämlikhet och vinster i välfärden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!