Hyresgästföreningen har tappat 17 000 medlemmar – sedan mars

publicerad 17 augusti 2020
- av Per Nordin

Hyresgästföreningen har krympt kraftigt den senaste tiden. Möjligtvis beror tappet på att man inte kunnat utföra någon värvning via dörrknackning på grund av coronarestriktionerna.

I mars hade Hyresgästföreningen omkring 538 000 medlemmar. Idag är siffran omkring 520 700, det vill säga ett tapp på ungefär 17 000 medlemmar. Det innebär även ett ekonomiskt bortfall motsvarande omkring 17 miljoner kronor per år. Om trenden håller i sig kommer organisationen notera sitt lägsta antal medlemmar på tolv år.

Den största orsaken till tappet tros vara att man inte kunnat värva medlemmar via dörrknackning, på grund av restriktionerna under coronakrisen.

Dörrvärvning är oslagbart och brukar normalt kompensera för det antal som väljer att avsluta sitt medlemskap eller avlider. Tills läget förändras kommer vi att behöva avvakta med att värva i dörr och i stället satsa på andra sätt att hitta nya medlemmar, säger förbundschefen Jonas Nygren till Hem & Hyra som är Hyresgästföreningens medlemstidning.

En annan förklaring till medlemstappet tros vara den ekonomiska oron som råder i spåren av den pågående krisen.

I februari uppmärksammade Nya Dagbladet Hem & Hyras nya satsning på en ny arabisk hemsida – en satsning som inte tycks ha varit en tillräcklig succé för att kompensera för medlemstappet.

Enligt Nygren leder inte medlemstappet till sämre skydd som hyresgäst, utan ordinarie verksamheten är igång som vanligt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.