Hovrätten fastställer folkmordsdom

Publicerad 24 juni 2014, uppdaterad kl. 10:09

Nästan en miljon människor satte livet till under folkmordet i Rwanda 1994. Stanislas Mbanenande, som bor i Gävle, har nu fått sitt livstidsstraff fastställt av hovrätten för sin inblandning i folkmordet.

För ett år sedan dömdes Stanislas Mbanenande till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt. Under rättegången framkom det att Mbanenande, som tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu, var en lokal ledare för en grupp som dödade tutsier.

Annons:


“Den åtalade har haft en informell roll som ledare och har även själv skjutit mot folkmassor med ett automatvapen. Brottsligheten är synnerligen allvarlig”, skrev Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande från juni ifjol.

Stanislas Mbanenande valde att överklaga tingsrättens dom. Nu nästan prick ett år senare har Svea hovrätt kommit fram till att livstidsdomen mot den rwandisk-födde 55-åringen ska fastställas.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Massmördare runt om i världen drömmer om att få “livstid” i Sverige om de skulle åka fast.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend