Inrikes

Hovrätten fastställer folkmordsdom

Publicerad 24 juni 2014
Uppdaterad 11 november 2019

Nästan en miljon människor satte livet till under folkmordet i Rwanda 1994. Stanislas Mbanenande, som bor i Gävle, har nu fått sitt livstidsstraff fastställt av hovrätten för sin inblandning i folkmordet.

För ett år sedan dömdes Stanislas Mbanenande till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt. Under rättegången framkom det att Mbanenande, som tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu, var en lokal ledare för en grupp som dödade tutsier.
"Den åtalade har haft en informell roll som ledare och har även själv skjutit mot folkmassor med ett automatvapen. Brottsligheten är synnerligen allvarlig", skrev Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande från juni ifjol.

Stanislas Mbanenande valde att överklaga tingsrättens dom. Nu nästan prick ett år senare har Svea hovrätt kommit fram till att livstidsdomen mot den rwandisk-födde 55-åringen ska fastställas.

 

Läs också Nya Dagbladets artikel Rwanda: Vägen vidare 19 år efter folkmordet.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

(TT)

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!