Hot och våld ökar på sjukhusens akutavdelningar

publicerad 31 oktober 2019

Hot och våldsamma personer på länets sjukhus blir allt vanligare. På onsdagen genomfördes därför en stor övningen på akuten i Gävle där personal simulerade ett våldsamt scenario. Det skriver SVT.

Under övningen simulerade man bland annat en våldsam gangster som krävde att få komma in till sin skadade gängkamrat  som i spelet låg bojad och övervakad av en väktare i en sjukhussäng. Även den skadades släkt krävde att få gå in. När de blev avvisade försökte de ta sig in på andra sätt.

Efter övningen var det genomgång med samtliga deltagare och även polisen anslöt.

Det är tråkigt att hot och våld mot vårdpersonal eskalerar hela tiden och det märks på akutmottagningar runt om i Sverige. Det är därför vi är proaktiva och övar innan något händer, säger Susanne Andersson, vårdenhetschef på akutmottagningen i Gävle.

Personalen berättar att scenarier liknande dem man spelar upp börjar bli vanliga. Hot och våld har ökat, därför har sjukhuset ordningsvakter dygnet runt.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.