Hot och trakasserier från anställda på Arlanda

publicerad 15 augusti 2018

Arbetsmiljön hos markföretaget Aviator vid Arlanda flygplats präglas av bristande språkkunskaper, hot och trakasserier mot svenskar, lek och sabotage på arbetsplatsen.

Samhällsnytt har gått vidare med sin undersökning av säkerhetsbristerna hos företaget Aviator på Arlanda. Anställda visselblåsare slår nu larm om att den interna arbetsmiljön är katastrofal på grund av det stora antalet arabisktalande som företaget har kvoterat in.

I en filmsekvens visas hur två anställda åker på bagagebandet in genom fotocellen och skrattar högt. Den svenska personalen vittnar om utbrett gapande och skrikande, och får ofta kastat saker som ”sug min kuk”, ”svennehora”, ”svennejävel”, ”knulla din mamma” och liknande i ansiktet.

Trots att Aviator i sina anställningsannonser anger att körkort klass B är ett krav för anställning, så har många som saknar körkort anställts. I ett internt mejl från Aviator riktat till yrkesgrupperna GC, ramp och sorterare framkommer att personer utan körkort ändå tillåts jobba där, trots att alla dessa tre positioner kräver körkort enligt Aviator egna anställningsannonser.

– Det finns flera av de anställda som borde ha körkort men som inte har det. Företaget ser mellan fingrarna på det, säger Samhällsnytts källa bland de anställda, och tillägger:

Vd:n ska ha fått kännedom om problematiken, främst rörande säkerheten alldeles nyligen, exempelvis då många av invandrarna som anställts är dåliga på båda svenska och engelska. Då sades det att det lät allvarligt och att det ska vi ha ett möte om – utan att något hände.

Flera i personalen uppges även fasta och be under den muslimska högtiden Ramadan. Uppgiftslämnaren säger:

– Enligt mig är detta en klar säkerhetsrisk då de själva klagat på att de känner av yrsel, utmattning och att deras koncentrationsförmåga avsevärt försämras under Ramadan. Och de jobbar alltså långa skift i flygtrafiken.

Aviators ledning vägrar att svara på specifika frågor om de rapporterade bristerna i säkerheten och arbetsmiljön. I ett mejl till Samhällsnytt skriver Aviators presschef Andreas Vassilaros att företagets ”säkerhetsarbete är väl fungerande och uppfyller de höga krav som ställs på samtliga aktörer i industrin”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.