Hot mot tidningsredaktion

publicerad 30 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidningen Östgöta Correspondenten i Linköping blev under fredagen hotade av två män. Den ena av dem sade att han var “känd av polisen”.

Chefredaktören tillika ansvarig utgivare Charlotta Friborg beskriver händelseförloppet i en artikel på Corren.se – där hon gör klart att tidningen aldrig ger efter för hot som har till syfte att påverka publicering.

“På skrikande däck körde en mörk Audi Q7 in på Correns parkering. Ut ur bilen marscherade två arga unga män som begärde att få tala med ansvariga på redaktionen. En av dem berättade att han är ‘känd av polisen’. Han var uppenbarligen stolt över den förskönande omskrivning som används om dem som har kriminalitet på meritförteckningen”, skriver Friborg

De två männen ringde tidigare ett hotfullt samtal (se videon ovan) till tidningens redaktion där de på knackig svenska och med aggressivt tonläge krävde att tidningen plockade ner en artikel från Corren.se.

Det rörde sig om en artikel om en husrannsakan i Linköping på fredagsmorgonen. Två människor anhölls i samband med det för häleri och grovt narkotikabrott.

Chefredaktören Charlotta Friborg fortsätter i sin artikel med rubriken “Aldrig att vi viker oss för våld” på Corren.se att betona vikten av att man inte låter sig skrämmas av hot.

“Jag har hört värre hot än detta under mina år i denna bransch, men det är ofta så här det låter. Hotet är förtäckt, det balanserar på gränsen mellan vad som kan definieras som straffbart, men undertexten är blott alltför uppenbar. Avsikten är att skrämma, att tysta, att utöva makt, att få oss att titta åt ett annat håll”, skriver Friborg.

Östgöta Correspondenten har polisanmält händelsen som olaga hot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!