Hemsida på arabiska gör reklam för Sverige som bidragsland

publicerad 17 mars 2020
- av Per Nordin
På sociala medier kan arabisktalande få tips om hur man får uppehållstillstånd.

Ett arabiskspråkigt projekt som använder namn som ”Sveriges Nyheter” och ”Sveriges Röst” har startat en hemsida och konton på sociala medier där syftet är att marknadsföra Sverige som ett drömland för människor från arabisktalande länder och uppmana dem att flytta hit.

Följare får bland annat tips på hur man får uppehållstillstånd i Sverige, hur man maximerar sina bidrag och hur kan man skaffa sig andra fördelar och få del av den svenska välfärden. De som följer sidan och dess instruktioner får också veta vad man ska tänka på om man vill få med sig familjen till Sverige och vad man ska göra för att inte bli utvisad, skriver Samhällsnytt.

De olika kontona har flera tusen följare och tipsen som ges ”gillas” både av invandrare som redan tagit sig till Sverige och av sådana som enligt deras profilbeskrivningar fortfarande är kvar i länder som Irak och Syrien.

Sedan tidigare är det väl känt att Sverige tillsammans med Tyskland är det land som flest migranter helst vill ta sig till på grund av de generösa ekonomiska bidragen och reglerna för migration. Många ser dessutom Sverige som det enklaste landet att återförenas med sin familj i efter att den eller de som kom först väl fått sina uppehållstillstånd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!