Frikyrkopastorn Helge Fossmo har frigivits

publicerad 24 januari 2022
- av Jan Sundstedt

Helge Iversen (tidigare Fossmo) har efter 18 års fängelse blivit villkorligt frigiven. Frikyrkopastorn dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök i samband med händelserna kring det uppmärksammade dramat i Knutby.

Den 10 januari 2004 dödades Helge Fossmos dåvarande fru och ytterligare en församlingsmedlem skottskadades i samhället Gränsta, strax utanför Knutby. Dåden utfördes av Fossmos barnflicka Sara Svensson som sedermera dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Fossmo själv åtalades och fälldes för anstiftan till mordet och mordförsöket och bedömdes vara den som förmått och manipulerat barnflickan att utföra skjutningarna, samma år dömdes han till livstids fängelse som 2019 tidsbestämdes till 26 år. Då praxis är att fångar avtjänar två tredjedelar av sitt straff innan de friges villkorligt så är den tidigare pastorn nu en fri man.


Annonser:


Händelserna kring församlingen i Knutby uppmärksammades stort i såväl svenska som internationella medier och 18 år senare tänker boende i orten fortfarande på händelserna kring församlingen.

– Jag tycker att det känns jobbigt fortfarande alltså. Det höjs fortfarande på ögonbrynen när man säger att man är ifrån Knutby. För bygden tror jag att det är ett trauma fortfarande, berättar en boende på orten för skattefinansierade SVT.

– Det var en helt makalös historia som rullades upp så jag förstår att den ältas om och om igen. Det är lite som en sårskorpa som skrapas av för oss som bor här. Det höjs fortfarande på ögonbrynen när man säger att man kommer från Knutby, säger Sven-Olof Ahlgren som var förste journalist på plats 2004 och som själv bott i Knutby under stora delar av sitt liv.

Helge Fossmo åtalades även för mord på sin första hustru som 1999 hittades död i badkaret under mystiska omständigheter, men han dömdes inte för detta.

2018 upplöstes slutligen församlingen i Knutby efter en rad skandaler. Bland annat har det framkommit att en annan pastor; Åsa Waldau, kallades för ”Kristi brud” och att församlingsmedlemmar som inte lydde henne misshandlades och blev utfrysta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.