Här överlämnar NyD hundratals “kundkännedomsdokument” till Länsförsäkringar Bank – “Ni får posta det i ett kuvert”

Hotet från bankerna

  • Efter att Länsförsäkringar låst Nya Dagbladets bankkonto för utlandsbetalningar skickade man en förfrågan om "kundkännedom" rörande hundratals alldagliga transaktioner trots att medieföretaget varit mångårig kund i banken. Bifogat i förfrågan var ett enkelt A4-kuvert i vilket hundratals dokument skulle skickas in.
  • När Nya Dagbladet besökte regionkontoret i Falun för att överlämna materialet vill banken inte svara på hur materialet ska överlämnas utan hänvisar till "det bifogade kuvertet".
  • – Det var uppenbart från början att det inte handlat om en seriös förfrågan ifrån banken. Man vill helt enkelt inte ha något svar eller skaffa sig någon "kundkännedom" vilket man dock i själva verket förstås redan har, säger Markus Andersson, ansvarig utgivare och vd bakom medieföretaget.
publicerad 6 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Vid tidningsledningens besök till Länsförsäkringar Banks kontor i Falun blir det tydligt att det inte finns ett seriöst intresse att ta emot underlaget för att banken skall kunna få en "kundkännedom".

 

Misstanke om ”penningtvätt och terrorism”. Oförståelse för ”varför företaget är i behov av våra produkter”. Krav på detaljerat underlag på närmare 300 dokument som föreslås postas i ett enkelt A4-kuvert. Allt tillhanda före den 30 december, med tillägget att man ändå kan stänga ned kontot om man bedömer att ”svaret inte är tillräckligt”.

Det är några delar av det kravbrev som Länsförsäkringar riktade mot Nya Dagbladets mediebolag vilket tidningen rapporterade om i december. Efter att ha tvingats spendera tusentals kronor på hjälp från redovisningskonsulter och lagt ned flera dagars heltidsarbete har medieföretaget bakom tidningen trots den bisarra omfattningen producerat den flera hundra sidor omfattande redovisningen till banken.

Kopior på kvitton, kontrakt, köpeavtal, kontoutdrag från andra banker och gåvobrev listas som ”exempel” på vad man krävde. Underlag på annat språk än svenska och engelska skulle översättas av en ”auktoriserad översättare”. Detta mitt i julrusningen med sista inlämningsdag i mellandagarna.

Under julledigheten och inom angiven tid fick således Länsförsäkringar Bank ett besök på regionkontoret i Falun. Tidningsledningen ställer frågan till banktjänstemännen på plats om det ger ett seriöst intryck från banken när man endast bifogar ett tunt kuvert när man begärt in hundratals dokument.

Banktjänstemannen verkar tycka att situationen är högst pinsam och ringer till bankens kundkännedomsavdelning i Stockholm vilka är ansvariga för den bisarra förfrågan och för att ha låst medieföretagets konto utan förvarning och vidare förklaring vilket försatt företaget och tidningen i en omedelbart verksamhetshotande situation.

Först efter 20 minuters väntan kommer kvinnan tillbaka och säger att hon inte vet hur materialet skall lämnas in. Tidningsledningen frågar vilket svar hon fått från den anonyma gruppen inom banken i Stockholm.

De hänvisar till svarsbrevet.

– Så de menar på allvar att hundratals dokument skall överlämnas i ett A4-kuvert?

Det var det svar jag fick.

Banktjänstemannen blir märkbart pressad av situationen. När tidningsledningen berättar att man har materialet med sig för överlämning och radar upp flera pärmar med dokument på disken blir hon ställd.

Det där kan vi inte ta emot här.

Men svarskuvertet är ju adresserat till Falun. Det är klart att ni måste ta emot det.

Det är inte vi som ska ha det där. Det ska till Stockholm.

Tidningsledningen betonade att det är bankens problem att ombesörja hur de distribuerar materialet inom banken och tvingar banktjänstemannen att ta emot materialet över disken, samt att registrera i datorn att banken tagit emot materialet och att det lämnats in inom angiven tid.

Det här visar att detta inte är något normalt förfarande. Personalen vet inte ens hur de skall hantera ett sådant här bisarrt fall av “kundkännedomsförfrågan”. De är inte intresserade av att företaget redogör för några transaktioner trots att detta nu ändå tagits fram i detalj och mycket noggrant eftersom det i praktiken överhuvudtaget inte finns något som banken kan slå ned på, säger Markus Andersson, ansvarig utgivare på Nya Dagbladet och vd på medieföretaget bakom tidningen.

Vi kommer att tvinga banken att backa. De saknar helt grund för att låsa bankkontot och hota med avstängning. Företaget och tidningen har lidit stor skada av att kontot låsts för att kunna ta emot intäkter och betala leverantörer och har försatt frilansande journalister i en svår situation då de fortfarande står utan lön. Bankens agerande är tveklöst stämningsgrundande.

Länsförsäkringar Bank har fortfarande inte svarat eller återkopplat trots att det gått över en vecka sedan materialet lämnats in och Nya Dagbladet bankkonto är fortfarande låst för utlandsbetalningar. Situationen för tidningen är därför fortfarande mycket kritiskt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!