Annika Hamrud, tidigare journalist på DN och Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör
Foto: Twitter / Peter Jönsson/CC BY 3.0

Annika Hamrud: DN-redaktionens order var att tysta SD

Publicerad 30 januari 2016, uppdaterad kl. 20:47

Journalisten Annika Hamrud som inför valet 2010 arbetade på Dagens Nyheter avslöjade i den senaste debatten på Publicistklubben att DN-redaktionens order var att inte rapportera något om Sverigedemokraterna eftersom partiet var på väg att ta plats i Sveriges riksdag. Hon och andra journalister blev tillsagda att inte skriva om partiet.

Dylika misstankar om hur olika etablerade medier tagit politiska och strategiska redaktionella beslut för specifikt påverka Sverigedemokraterna och dess möjligheter att nå det offentliga rummet har förekommit, men sällan bekräftats.

Annons:


I debatten om mediernas förhållande till konsekvensneutralitet berättade Hamrud att hon blev förbannad efter beslutet då hon inte delade redaktionschefens uppfattning och menade att det ändå var oundvikligt att Sverigedemokraterna skulle inta riksdagen.

– Jag blev personligen väldigt upprörd över att min redaktionschef på en rak fråga om hur vi skulle bevaka Sverigedemokraterna, som enligt opinionsundersökningar var på väg in i riksdagen, fick svaret att vi inte skulle skriva om partiet. Jag tyckte att det var som att inte berätta för läsarna vad som höll på att ske i samhället så jag slutade (på DN) och började skriva om Sverigedemokraterna istället, sade Hamrud.

– Jag kan bekräfta det Hamrud säger, tillade Lars Granestrand, journalist och författare som arbetar på DN, efter Hamruds berättelse.

Granestrand berättar också hur DN hastigt lade om sin strategi och istället började skriva intensivt om partiet när det man befarat blev ett faktum.

Det var Gunilla Herlitz, idag vd på DN, som vid tillfället var chefredaktör och ansvarig utgivare och stod bakom beslutet.

 

Se Hamruds berättelse om DN-redaktionen i debatten:

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • dutten99

  Bra att ni tar upp detta. Bra att ni som jobbat där avslöjar.
  Då vet ni säkert att alla gammelmedia under decennier förbjudit all
  diskussion runt ämnet Aliens och UFO.
  Vet ni varför?

 • Hundenshusse

  Journalister har ju på sistone ihärdigt hävdat att deras egen politiska hemvist minsann inte styr vad som rapporteras vidare till oss läsare, lyssnare och tittare. Jo, tjena.

 • Carolina_Berg

  för många drinkar

 • Wisper not

  Det var väl Hamrud som avslöjade Julia Caesars verkliga namn förra året?

 • Pingback: Mediekris – Rebecca Weidmo Uvell()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend