Gymnasieskola i Söderhamn inför slumpvisa drogtester

publicerad 18 januari 2024
- av Sofie Persson
Staffangymnasiet kommer att införa slumpmässiga drogtester under höstterminen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Staffangymnasiet i Söderhamn planerar att införa slumpmässiga drogtester på eleverna från och med höstterminen. Planen är att en fjärdedel av skolans elever snart ska drogtestas.

Även gymnasieskolor i grannkommunen Bollnäs planerar att börja införa åtgärden – men kritiska röster menar att slumpvisa tester utan misstanke strider mot grundlagen.

Initiativet kommer som en del av samarbetet “Drogfri skola” som gymnasieskolan har tillsammans med socialtjänsten. Alla elever och vårdnadshavare kommer att få möjlighet att skriva under ett samtycke för att delta i drogtestningen. Drogtestning av elever är en metod som används på gymnasieskolor idag, men enligt Justitieombudsmannen måste det vara frivilligt att utföra proverna.

När eleverna börjar hos oss så får de hem våran drogpolicy för att titta på och gå igenom med vårdnadshavarna. Där finns det samtyckesblanketter. Som vårdnadshavare kan man välja om man vill bli kontaktad när ens barn blir slumpad innan testet görs, säger Ann-Charlotte Låks, rektor, Staffangymnasiet, till skattefinansierande SVT.

De första elever som ingår i drogtestningen är årskurs ett på bygg- och anläggningsprogrammet och årskurs ett på fordon- och transportprogrammet till hösten. Skolsköterskor och kuratorer kommer att utföra testerna genom urinprov. Trots underskrivet samtycke kan elever alltid tacka nej vid provtillfället.

Eleverna Linn och Svante som är elever i årskurs tre tycker att det är ett bra initiativ eftersom de ser att det finns mycket droger i Söderhamn.

Man vill ju hålla det här så långt borta från skolan som det är möjligt, säger Svante till SVT.

Förälder vägrar skriva på

En förälder med barn på gymnasieskolan anser dock att det hela är “absurt”.

Som förälder kommer vi aldrig att skriva på ett samtycke som fråntar våra barn ett skydd som finns inskrivet i grundlag, det här skyddet mot kroppsligt ingrepp, säger föräldern till Söderhamnskuriren.

Målet är att inom 4-5 år kunna genomföra slumpmässiga tester på 20-25 procent av de 670 eleverna på Staffangymnasiet.

Slumpmässiga drogtester kommer också att införas på Hammargymnasiet och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs kommun till hösten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!