Grovt våld mot politiskt oliktänkande i Mälardalen

Personer som betraktas befinna sig på yttersta vänsterkanten har den senaste tiden begått grova våldsbrott riktat mot både samhällsfunktioner och politiskt oliktänkande i regionen kring Mälardalen. Enligt polisen skall det också ha förkommit mordförsök. Detta rapporterar Ekot.

publicerad 8 augusti 2013
Det politiska våldet har eskalerat i Mälardalen. Bilden är illustrativ.

Det rör sig enligt polisen om ett 30-tal attacker som kommer ifrån en organiserad vänsterextrem grupp. Våldet har dels riktats emot politiker och politiska meningsmotståndare som de uppfattat befinna sig på högerkanten, dels mot samhällsfunktioner. Metoderna har varit allt ifrån regelrätta hot till grov skadegörelse mot bostäder, användning av kemikalier, pyroteknik och även mordförsök.

Måltavlorna har dels varit personer aktiva i Svenskarnas Parti, men även en fd. SD-politiker.

Enligt Fredrik på polisen i Eskilstuna, som inte vill uppge sitt efternamn på grund av rädsla för repressalier, är den en och samma vänsterextrema grupp som misstänks ligga bakom de olika dåden:

– Enligt vår uppfattning så är det yngre killar och till viss del även tjejer. Många är arbetslösa och en del av dem skrivna hemma hos föräldrarna fortfarande. Och det är skillnaden till om vi säger högersidan där de individerna är äldre och de flesta har jobb och ordnade förhållanden på det sättet, säger Polisens utredare till Ekot.

Hur pass målinriktad är den här autonoma vänstergruppen mot specifika personer eller hur urskiljningslösa kan angreppen bli?

– Om vi tittar på händelsen i Torshälla där man kastar in en rökgranat där så evakueras ju hela trappuppgången där och då drabbas ju betydligt fler än de tänka offren så att säga. Det kunde sluta väldigt olyckligt. Definitivt.

Även samhällsfunktioner, som ett socialkontor, har angripits.

– De är emot allting: socialkontor i Stockholm, LO-borgen, bemanningsföretag och sådant, säger utredaren.

Polisen menar att man tidigare inte förstått hur organiserat och systematiskt det vänsterextrema våldet varit. Utredaren menar också att det politiska våldet ifrån extremvänstern fått för dålig uppmärksamhet även inom Polisen. Polisen har varit sen med att sätta de vänsterextrema brotten i sammanhang och först sett dåden som enskilda händelser.

En av vänsterextremisterna berättar för P4 Sörmland om en attack mot en 27-årings bostad utanför Eskilstuna:

– Ett antal av våra aktivister åkte ut till adressen för att ta sig in i lägenheten och helt enkelt attackera personen som bodde där. Personen var inte hemma och då valde aktivisterna på plats att attackera lägenheten i stället och helt enkelt totalförstöra den.

P4 Sörmland har listat den senaste tidens systematiska våld och trakasserier ifrån den militanta vänstern:

Våldsdåd från den vänsterextrema gruppen, i Mälardalen 2013:

* 10 feb 2013. Eskilstuna. Yxhugg i dörren till en lägenhet på Bryggargatan.

* 16 mars. Västerås. Knivdåd mot högeraktivister. En misstänkt man grips.

* 18 mars. Köpenhamn. En man från Eskilstuna grips av dansk polis under en demonstration. Han döms senare för att ha maskerat sig och hanterat pyroteknik.

* 19 mars. Lindesberg, norr om Örebro. Telefonhot mot man. ”Djävla nasse du ska dö”.

* 7 april. Torshälla, norra Eskilstuna. Yxhugg i dörr, vandaliserad bil och graffitti.

* 10 april. Lindesberg. Ovannämnda persons bostad angrips med yxa och graffitti. Polisen stannar strax därefter tre misstänkta, varav två från Eskilstuna, i en bil i närheten.

* 15 april. Västerås. Skadegörelse och kemikalier och färg mot två lägenheter.

* 16 april. Eskilstuna. Stenar och en rökfackla kastas in i bostaden i Torshälla. Trapphuset utryms. Nästan samtidigt sker en likadan attack mot en bostad i Västerås.

* 20 april. Eskilstuna. Uppåt sju aktivister totalförstör lägenheten i Torshälla.

* 22 april. Fyra personer, varav tre från Eskilstuna, stannas i bil med pyroteknik.

* 27 april. Eskilstuna. Bilrutor krossas.

* 4 maj. Eskilstuna. Yxhugg, kemikalier och graffitti mot en tredje adress, Gillbergavägen. En kvinna och en polis tvingas uppsöka sjukhus. Senare på dagen attentat mot Bryggargatan samt telefonhot mot lägenhetsinnehavaren. Dessa tre incidenter leder fram till motangreppet natten till den 5 maj. (se annan faktaruta över vit makt-miljöns våld)

* 28 maj. Eskilstuna. Krossade fönster och graffitti mot en fjärde adress: fd SD-politikern Daniel Åbergs föräldrahem.

* 1 juni. Västerås. ”Vi slutar aldrig nassehora” sprejas på dörr.

* 20 juni. Eskilstuna. Kemikalier i brevinkastet på Bryggargatan.

* 22 juni. Eskilstuna. Graffitti mot Bryggargatan.

* Juli. Eskilstuna. Vid två tillfällen fejkade varubeställningar till Bryggargatan.

* 4 aug. Västerås. En lägenhet vandaliseras av omkring fem personer.

* Ytterligare incidenter har skett i Västmanland under sommaren.

Källa: Polisen, offer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.