Inrikes

Grönt ljus till Säpos åsiktsregister

Säkerhetspolisen får tillåtelse att registrera personer som sympatiserar med organisationer som av staten klassats som terrorister, enligt ett nytt beslut från Datainspektionen.

I förra månaden vände sig Säpo till Datainspektionen kring huruvida man får “registrera en person på grund av att han eller hon sympatiserar med en terrororganisation, såsom IS, i en uppgiftssamling”.
Nu har Datainspektionen gett grönt ljus till Säpo. Detta betyder att personer som gillar eller sympatiserar med terrorklassade organisationer kan nu komma att hamna i Säpos åsiktsregister, skriver Svenska Dagbladet.

“Datainspektionens yttrande ger oss möjlighet att ytterligare effektivisera vårt arbete. Vi kommer att kunna registrera relevanta tips och vi kommer att kunna få en ännu bättre helhetsbild av de personer och miljöer vi följer”, skriver Säpos pressekreterare Simon Bynert i ett mejl till tidningen.

Säpo själva har tidigare motiverat det hela med att man vill åt sympatisörer till terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

I Sveriges grundlag är det förbjudet för staten att hålla på med åsiktsregistrering. Däremot finns det utrymme för Polisen att registrera åsikter i särskilda fall för att lösa brott.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!