Grönt ljus till Säpos åsiktsregister

publicerad 4 juli 2016

Säkerhetspolisen får tillåtelse att registrera personer som sympatiserar med organisationer som av staten klassats som terrorister, enligt ett nytt beslut från Datainspektionen.

I förra månaden vände sig Säpo till Datainspektionen kring huruvida man får ”registrera en person på grund av att han eller hon sympatiserar med en terrororganisation, såsom IS, i en uppgiftssamling”.

Nu har Datainspektionen gett grönt ljus till Säpo. Detta betyder att personer som gillar eller sympatiserar med terrorklassade organisationer kan nu komma att hamna i Säpos åsiktsregister, skriver Svenska Dagbladet.

”Datainspektionens yttrande ger oss möjlighet att ytterligare effektivisera vårt arbete. Vi kommer att kunna registrera relevanta tips och vi kommer att kunna få en ännu bättre helhetsbild av de personer och miljöer vi följer”, skriver Säpos pressekreterare Simon Bynert i ett mejl till tidningen.

Säpo själva har tidigare motiverat det hela med att man vill åt sympatisörer till terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

I Sveriges grundlag är det förbjudet för staten att hålla på med åsiktsregistrering. Däremot finns det utrymme för Polisen att registrera åsikter i särskilda fall för att lösa brott.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.