Polisen: Gängvåld mot barn ökar

publicerad 11 mars 2020
- av Per Nordin
Allt fler ungdomar blir utsatta för grovt våld i gängmiljöer.

Polisen ser att det blir allt vanligare att barn utsätts för grovt våld i samband med att de fungerat som springpojkar åt äldre gängkriminella.

Förra veckan skadades en 14-årig pojke allvarligt i Kärrtorp utanför Stockholm efter att han skjutits med flera skott. Polisen menar att det har skett en upptrappning i de grovt kriminella miljöerna och att våldet mot unga är grövre och mer frekvent än tidigare.

– Vi är oroade över att det är springpojkar som utför narkotikaaffärer åt äldre kriminella. De kommer in i de här miljöerna och i deras konflikter, säger Susanne Wikland, chef på avdelningen för grova brott i polisområde Syd, till SvD.

Polisen noterar också fler illavarslande tendenser, exempelvis att de kriminella gängen blir fler och att det blir allt vanligare att unga pojkar dras in i gängen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.