Försvarsmaktens stridsbåt i vansinnesfärd på Göta kanal

publicerad 10 januari 2017
Göta kanal

I somras färdades en av Försvarsmaktens stridsbåtar i 40 knop på den trånga Göta kanal. Bland annat prejade man en båt så att en privatperson föll i vattnet. Nu riskerar båtchefen att åtalas för vansinnesfärden.

På Göta kanal ligger hastighetsbegränsningen på fem knop. Men den stridsbåt som skulle transporteras från väst- till ostkusten åkte i hela 40 knop, motsvarande 74 kilometer i timmen. Utöver att köra långt över hastighetsbegränsningen prejades även en annan båt av Försvarsmaktens stridsbåt. Det ledde till att en privatperson föll i vattnet.

När personal på Kanalbolaget konfronterade båtchefen gällande framförandet av båten bemöttes de av nonchalans och arrogans, skriver Skaraborgs Allehanda.

Försvarsmakten har nu utrett händelsen och kritiserat båtchefen och kommendörkaptenen för det vårdslösa beteendet. Båtchefen har tills vidare stängts av från allt arbete ombord på fartyg. Det är nu upp till åklagare att ta ställning till om åtal ska väckas för brott mot sjölagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.