Försvaret köper in Patriot-luftvärn – kan laddas med israeliska missiler

publicerad 7 november 2017

Sverige har valt att satsa på amerikanska Patriot som nytt luftvärnssystem. Enligt rapporter i media kommer dessa att laddas med israeliska Skyceptor-missiler.

Inför militärövningen Aurora 17 i september i år spekulerades det i om Sverige skulle köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Nu, snart två månader efter att övningen inleddes, meddelar försvarsdepartementet att regeringen ger Försvarets materielverk, FMV, i uppdrag att förhandla fram en affär med USA om inköp av Patriot.

Inriktningen för förhandlingarna ska vara att leverans bör ha påbörjats 2020 och att systemet ska slutlevereras under nästa försvarsinriktningsperiod, det vill säga senast 2025. Utgångspunkten för beslutet är den försvarsöverenskommelse som slöts mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centern den 16 augusti i år”, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Tidningen Dagens Industri rapporterade redan i september att om Sverige köper in Patriot-systemet kommer dessa med största sannolikhet att laddas med israeliska Skyceptor-missiler.

Patriot är kanske världens mest kända luftvärnssystem och tillverkas av det amerikanska vapenföretaget Raytheon. Det har sedan sålts vidare till en rad olika länder, däribland Tyskland, Grekland, Japan, Saudiarabien och Israel. Dess huvudsakliga uppgift är till att kunna skjuta ner inkommande missiler, men kan även användas för att skjuta ner flygplan.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.