Inrikes

Försvaret köper in Patriot-luftvärn – kan laddas med israeliska missiler

Sverige har valt att satsa på amerikanska Patriot som nytt luftvärnssystem. Enligt rapporter i media kommer dessa att laddas med israeliska Skyceptor-missiler.

Inför militärövningen Aurora 17 i september i år spekulerades det i om Sverige skulle köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Nu, snart två månader efter att övningen inleddes, meddelar försvarsdepartementet att regeringen ger Försvarets materielverk, FMV, i uppdrag att förhandla fram en affär med USA om inköp av Patriot.
Inriktningen för förhandlingarna ska vara att leverans bör ha påbörjats 2020 och att systemet ska slutlevereras under nästa försvarsinriktningsperiod, det vill säga senast 2025. Utgångspunkten för beslutet är den försvarsöverenskommelse som slöts mellan regeringspartierna, Moderaterna och Centern den 16 augusti i år”, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Tidningen Dagens Industri rapporterade redan i september att om Sverige köper in Patriot-systemet kommer dessa med största sannolikhet att laddas med israeliska Skyceptor-missiler.

Patriot är kanske världens mest kända luftvärnssystem och tillverkas av det amerikanska vapenföretaget Raytheon. Det har sedan sålts vidare till en rad olika länder, däribland Tyskland, Grekland, Japan, Saudiarabien och Israel. Dess huvudsakliga uppgift är till att kunna skjuta ner inkommande missiler, men kan även användas för att skjuta ner flygplan.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!