Förbjudet att köra med mobil i handen från och med februari

publicerad 2 januari 2018

I februari träder det nya förbudet gällande mobilanvändning i trafiken i kraft. Det blir därmed olagligt att köra bil med mobilen i handen.

Regeringen beslutade den 30 november i fjol om en att trafikförordningen ska ändras så att det blir förbjudet för bilister att använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen.

Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen fattade beslutet om ändringen efter att Transportstyrelsen uppdaterade sina bestämmelser från 2013 som gjorde det tillåtet att hålla mobilen i handen så länge det inte utgjorde någon trafikfara. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet negativt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!