Föräldrar nekas att undervisa barnen hemma

publicerad 9 juli 2013

Rätten till att hemundervisa kränks. Familjen Namdar från Göteborg fick i veckan avslag om att undervisa sina fyra barn hemma istället för i skolan, rapporterar Världen idag.

Den judisk-ortodoxa familjen angav att det var av religiösa skäl som barnen skulle hemundervisas. Högsta förvaltningsdomstolen höll inte med i deras bedömning om att det var bäst för barnen att undervisas hemma och gav familjen avslag.

Mamman Leah Namdar påstår att hon uppmanats av de kommunala företrädarna i Göteborg att experimentera med deras barn och placera dem i den svenska skolan. Syftet var för att ”se vad som skulle hända”.

– Någon annan får gärna använda sina barn som försökskaniner, jag tänker inte göra det, utan värnar deras trygghet och säkerhet, säger hon till Världen idag.

Med hjälp av en onlineskola, som används av tusentals judiska skolelever i olika länder, hade familjen tänkt undervisa barnen själva, skriver Världen idag. Det är enbart ”synnerliga skäl” som måste föreligga för att man ska få rätten att hemundervisa sina barn.

Familjen Namdar överväger nu att överklaga domen till Europadomstolen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.