Paret bakom den folkkära podcast-duon Ingrid&Conrad, journalisten Ingrid Carlqvist och Daniel ”Conrad” Frändelöv fälls för grundlagsbrott. Detta eftersom podden saknade ansvarig utgivare under tiden den sändes. Helsingborgs tingsrätt dömer Carlqvist att betala 13 000 och Frändelöv 3 000 kronor i böter.
– Just i detta ögonblick känns det oerhört deppigt, säger Ingrid Carlqvist direkt efter att domen meddelats, enligt kollegan Maria Celander bakom Ingridochmaria.se.
Enligt tingsrätten borde man omedelbart ha lytt uppmaningen om att anmäla en ansvarig utgivare när Justitiekanslern duon en erinran och skriver:
”Mot bakgrund av innehållet i den ovannämnda erinran måste både Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv ha insett att det var hög risk för att det verkligen förhöll sig så som Justitiekanslern hävdade. De har trots det inte utsett någon ansvarig utgivare. Därigenom har de enligt tingsrättens bedömning förhållit sig likgiltiga till detta på sådant sätt att s.k. likgiltighetsuppsåt har förelegat.”
Ingrid Carlqvists försvarare Carl-Oskar Morgården menar att tingsrätten gjort en felaktig bedömning vad gäller hans argument om det som kallas social adekvans, alltså att man inte stelbent ska tillämpa en lag som inte fungerar i praktiken. I det här fallet webbsändningsregeln, som tillkom 2003. Under de 16 år som gått sedan regeln tillkom har plattformar som Facebook, Twitter och Youtube vuxit fram, och skrivningarna i lagen är därför redan föråldrade, menar Morgården.
– Jag menar att tingsrätten resonerar alldeles bakvänt, och tillämpar webbsändningsregeln för att begränsa yttrandefriheten i stället för som det var tänkt, att stärka den. Men jag ser fram emot att vara ännu tydligare när jag förklarar detta i hovrätten, kanske kan det också göra skillnad att målet där kommer att prövas av tre juristdomare, säger han.
Tiotusentals människor sänder på nätet utan ansvarig utgivare tillägger Morgården.
– Tiotusentals människor sänder utan att omfattas av webbsändningsregeln. Det pågår just nu en utredning kring tillämpningen, vilket innebär att lagstiftaren identifierat ett problem här. Med största sannolikhet kommer lagen att ändras, eftersom man annars riskerar att motverka yttrandefrihetsgrundlagens syfte och undergräva medborgarnas förtroende med rigida och omoderna lagar.
Även om det var ett tungt besked säger Ingrid Carlqvist att hon inte tappat stridslystnaden. Sista ordet är inte sagt, menar hon.
– Jag är på intet vis en slagen kvinna och kommer givetvis att överklaga. Jag tänker inte finna mig i att staten utövar anarko-tyranni på det här viset. Det drabbar ju inte bara mig och Conrad utan alla som sänder på Youtube.
Bakom anmälan låg en vänsterextrem organisation som kallar sig för ”Juridikfronten” som systematiskt och rutinmässigt anmäler samhällskritiker och politiskt inkorrekta röster, främst på nätet.