Flickor i Småland får utreseförbud – för att inte bli bortgifta

publicerad 25 november 2020
- av Sofie Persson
Växjö.

Två flickor i 15-års åldern har fått ett utreseförbud i Växjö kommun. Anledningen ska vara att deras pappor vill gifta bort dom i Irak.

Förvaltningsrätten i Växjö har utfärdat utreseförbud ur Sverige för två flickor i 15-årsåldern, skriver skattefinansierade SR.

Flickorna har gått med på utreseförbudet. En av flickorna var nära att bli bortgift i Irak förra året, men mamman och de två flickorna lyckades då fly tillbaka till Sverige.

I somras trädde vissa ändringar i kraft i lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. De nya ändringarna ger möjlighet för socialnämnd att ansöka om utreseförbud för personer under 18 år, om det finns risk att personen ska föras utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller könsstympas.

Barn och unga som bor i Växjö ska skyddas från hedersförtryck, barnäktenskap och tvångsgifte. Vi har tidigare beslutat om hur barnäktenskap hanteras, nu får vi ett stärkt skydd för barn som riskerar föras ut ur landet för tvångsgifte eller andra uttryck för förtryck”, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd om beslutet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.