Inrikes

Flickor i Småland får utreseförbud – för att inte bli bortgifta

Växjö.

Två flickor i 15-års åldern har fått ett utreseförbud i Växjö kommun. Anledningen ska vara att deras pappor vill gifta bort dom i Irak.

Förvaltningsrätten i Växjö har utfärdat utreseförbud ur Sverige för två flickor i 15-årsåldern, skriver skattefinansierade SR.
Flickorna har gått med på utreseförbudet. En av flickorna var nära att bli bortgift i Irak förra året, men mamman och de två flickorna lyckades då fly tillbaka till Sverige.

I somras trädde vissa ändringar i kraft i lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. De nya ändringarna ger möjlighet för socialnämnd att ansöka om utreseförbud för personer under 18 år, om det finns risk att personen ska föras utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller könsstympas.

Barn och unga som bor i Växjö ska skyddas från hedersförtryck, barnäktenskap och tvångsgifte. Vi har tidigare beslutat om hur barnäktenskap hanteras, nu får vi ett stärkt skydd för barn som riskerar föras ut ur landet för tvångsgifte eller andra uttryck för förtryck”, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd om beslutet.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!