Inrikes

Fler än 1 000 förhör i terrorutredning

Det är nu två månader sedan fem personer dödades och 14 blev allvarligt skadade av en lastbil som kördes i hög hastighet på Drottninggatan i Stockholm.

Utredningen kring händelsen pågår med full intensitet, säger Christer Nilsson, utredningschef på Nationella operativa avdelningen.
Tusentals tips har kommit in, 1279 förhör har hållits och ett 30-tal beslag har hittills gjorts. Det är 65 personer som arbetar med utredningen.

Vi har en klar bild av händelseförloppet. Vi har förhört många målsägare, vittnen och drabbade personer, vi har gått igenom hundratals filmer och vi har analyserat en mängd beslag, säger Christer Nilsson.

Förundersökningen leds av en åklagare som ger direktiv till utredarna vilka åtgärder som ska vidtas.

– Förutom den misstänkte som i dag sitter häktad har två personer varit anhållna och 15 inhämtade till förhör. Alla dessa är avförda från utredningen, säger Christer Nilsson.

I dag beräknar man att utredningen kommer fortsätta fram till årsskiftet, plus minus ett par månader, innan åtal kan väckas. Att det tar så lång tid beror på att det är många drabbade personer och på brottsplatsens storlek.

– Brottsplatsen på Drottninggatan är 1 100 meter. Vi gör en utredning för varje drabbad person. Det innebär att hämta in teknisk bevisning och hålla vittnesförhör. I detta ärende har vi även speciellt utbildad personal för att ta hand om målsägandena, säger Christer Nilsson.

 

 

Källa: polisen.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!