Enligt en rapport från Polismyndigheten minskade skjutvapenvåldet i Sverige 2024 för andra året i rad. Förra året ägde 296 bekräftade skjutningar rum – vilket är nästan 20 procent lägre än 2023.
– Vår bedömning är att minskningen beror på vår ökade förmåga att förhindra och avvärja våldsdåd, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Han betonar dock att ”konfliktnivån och efterfrågan på våld” fortfarande är hög och att gängen fortsatt försöker använda digitala miljöer för att rekrytera nya medlemmar och personer som kan begå våldsdåd.
Enligt polisen har man blivit bättre på att snabbt gripa misstänkta mördare och antalet identifierade misstänkta gärningsmän per skjutning har också ökat.
– Det innebär att vi idag uppnår en bredare lagföring och kommer åt fler av de inblandade än tidigare, fortsätter Olsson.
Polismyndigheten uppger att man under de två senaste åren, utvecklat förmågan att inhämta och analysera information, både vad gäller jakt på gärningsmän och själva utredningsarbetet efteråt. Därtill har förmågan att föra samman information som finns i lokalpolisområden, brottsutredning när det gäller grova brott, underrättelseverksamhet och internationella verksamhet stärkts, hävdas det vidare.
Anhöriga fortfarande ”legitima” måltavlor
Förra året dödades 44 personer i skjutvapenvåld jämfört med 54 under 2023 – medan 66 skadades. Man ser också en viss minskning av anhöriga och oskyldiga som skadas eller dödas vid skjutningar och sprängdåd.
– Vår uppfattning är att det tillvägagångssätt som framträdde 2023 där anhöriga ses som legitima måltavlor tyvärr kvarstår, påpekar Johan Olsson.
Polisen noterar också att de misstänkta gärningsmännen blir allt yngre och att andelen misstänkta under 18 år mer än fördubblats sedan 2019.
Förra året var en fjärdedel av alla misstänkta skyttar minderåriga och några av dem var också under 15 år gamla. För skjutningar med dödlig utgång under 2024 var runt en tredjedel av de misstänkta under 18 år och ett tiotal under 15 år.