Firmabilar plundras på verktyg

publicerad 27 oktober 2017

Bara under oktober har över sextio inbrott i firmabilar för att komma åt värdefulla verktyg skett i Skåne. Trots att en liga avslöjats fortsätter stölderna.

I mitten av september i år greps 12 personer i Staffanstorp misstänkta för grovt häleri av verktyg. Mycket stora mängder gods hittades och alla de 12 misstänkta häktades. Ganska snabbt stod det klart att godset i huvudsak kom från inbrott i fordon tillhörande byggare och andra hantverkare.

I samband med att inbrottsligan avslöjades hittades mycket stora mängder stulna verktyg. På bilden syns en liten del av beslaget. Foto: Skånepolisen

– Trots att vi gripit flera personer som misstänkta för just den här typen av brottslighet och som vi vet har ägnat sig åt det i stor skala, fortsätter problemet. Det tyder på att det kan handla om en större liga som inriktat sig på att göra inbrott i firmabilar och stjäla dyrbara verktyg som sedan exporteras till utlandet, säger Tomas Malm som är förundersökningsledare i ärendet.

Under utredningsarbetet har sju misstänkta försatts på fri fot men de fem övriga är fortsatt häktade. Inriktningen just nu är att identifiera brottsplatser och för att på det viset kunna knyta de misstänkta till de olika brotten där verktyg stulits.

De här stölderna riktas väldigt tydligt mot fordon som genom påmålade firmanamn och annat gör att det finns anledning att förmoda att det innehåller verktyg av olika slag. Ofta ganska kostsamma verktyg som fordonen ganska snabbt länsas på. En del av godset har kunnat spåras genom att det fanns märkning.

Det var mycket tack vare en uppmärksam privatperson som ligan, som nu är under utredning, kunde stoppas. Mannen fick syn på sin stulna bil och följde efter den till en adress i Staffanstorp dit polis kallades. Vad polisen mötte där var rena rama verktygslagret och personerna som fanns i lokalen kunde gripas.

Omedelbart efter gripandet av de 12 misstänkta minskade antalet brott av den här typen. Men under den senaste månaden, alltså under den tid utredningen mot de misstänkta pågått, har det skett sammanlagt 63 brott enligt samma modus. De fördelar sig så mellan regionens polisområden att det skett 21 stölder i Polisområde Södra Skåne, 25 i nordvästra, 12 i sydvästra Götaland och 5 i Malmö.

– Det är inte utan att man kan misstänka att den eller de som organiserar dessa stölder helt enkelt skickat hit ersättare för dem som avslöjats och gripits. Det finns bara ett säkert sätt att slippa drabbas av detta och det är att är att inte förvara stöldbegärliga verktyg i bilen, säger Tomas Malm.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.