Inrikes

Filminstitutet kan dra in stöd för manliga filmskapare

Publicerad 13 maj 2018

Anna Serner, vd för Filminstitutet

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner vill tvinga filmbranschen att ha fler kvinnliga filmskapare, annars kommer marknadsstödet att dras in för manliga filmskapare.

Filmbranschen får tills år 2020 på sig att ha minst 30-40 procent kvinnliga regissörer och manusförfattare i ansökningarna till Filminstitutet för marknadsstödet. Enligt Anna Serner .

Om inte vi ser att den kommersiella delen av marknaden hjälper oss i att släppa fram lika många berättelser som är gjorda av kvinnor som män, så kommer vi år 2020 öronmärka marknadsstödet till bara kvinnliga filmskapare, säger Serner till Kulturnytt i P1.
Marknadsstödet är ett ekonomiskt stöd som Filminstitutet delar ut till svenska filmer som tros kunna ses av 250 000 besökare i Sverige. Mellan 2013-2015 delade Filminstitutet ut hela 92,7 miljoner kronor i stöd till sammanlagt 16 filmer.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!