(Fi) backar om omskolningsprogram för män

publicerad 29 maj 2014
- av Alexander Almqvist

Är du man? Då kan då tvingas delta i ett EU-finansierat program med syfte att omskola och analysera dig så du ändrar dina konsumtionsvaror. Detta står i Feministiskt initiativs (Fi) partiprogram, men efter att Nya Dagbladet konfronterat partiet säger man sig vilja ändra punkten.

I Fi:s partiprogram kan man läsa om partiets viljor inom en rad olika politiska områden. I avsnittet om EU:s klimat- och miljöpolitik finns det flera förslag om hur man möta klimatutmaningar. En punkt lyder så här:

”Fi ska verka för att ett program skapas för att finansiera för att analysera och omskola män så att de ändrar sitt konsumtions- och transportmönster för att gagna klimat och en hållbar utveckling.”

Nya Dagbladet ställde frågan till partiet själva om vad förslaget innebär mer konkret:

”Män lämnar större ekologiska fotavtryck än kvinnor. Detta beror till stor del på att män genom sina konsumtions- och transportmönster belastar naturen på ett helt annat sätt än vad kvinnor gör. Genom att upplysa män och andra personer om att jordens resurser inte räcker till kan vi bidra till att ändra beteenden, som i slutändan gynnar oss alla”, skriver Fi:s pressansvariga Zandra Bergman i ett mejl till Nya Dagbladet.

Samtidigt menar Feministiskt initiativ att formuleringen är ”olycklig” och att man ska se över den.

En uppmärksammad artikelSVT Opinion väckte i början av maj stor uppståndelse då artikelförfattaren kritiserade journalister som hon ansåg inte ställde några kritiska frågor till Fi.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.