Feminist uppsagd efter manshån

publicerad 3 april 2016

I veckan fick den 19-åriga feministen EliSophie Andrée sparken från sin tjänst som receptionist på en skånsk sjukgymnastklinik. Anledningen är enligt arbetsgivaren att Andrée uttryckt sig grovt kränkande mot män i videoklipp som hon lagt upp offentligt på Facebook.

EliSophie Andrée har på kort tid etablerat sig som en feministisk profil och “spoken word”-artist med sina videoklipp som hon laddar upp på sin offentliga Facebook-sida. Klippen har oftast ett tydligt feministiskt och antirasistiskt budskap och handlar inte sällan om hur hemskt hon tycker att svenska män beter sig. Klippen har också spridits vidare via mediala kanaler så som Nyheter24.

Någon som inte uppskattade Andrées feministiska videos var dock chefen på den sjukgymnastklinik där Andrée nyss fått jobb. Chefen gav henne sparken och motiverade detta bland annat med att det finns patienter som skulle känna sig kränkta av Andrées uttalanden och att denne är en manshatare.

– Jag fick en anmodan att titta på en av hennes videoklipp och i det diskuterar hon mäns små kukar och säger att hon tycker att det är helt okej att män blir våldtagna. Skulle du, som patient, vilja komma till mig om någon som arbetar för mig uttrycker sig så?, frågar chefen när Expressen ringer upp.

Andrée själv menar att hennes filmer förvisso är provokativa och att hon använder ett hårt språkbruk, men att de ska tolkas som satir och samhällskritik. På Facebook är många av Andrées fans förvånade över att arbetsgivaren som sade upp henne var en kvinna och inte en ”vit kränkt man”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!