JO: Fel av Försvarsmakten tvinga anställda delta i Pride

publicerad 18 september 2017
- av Markus Andersson
En anställd vid Försvarsmakten beordrades på arbetstid att delta i Prideparaden

Försvarsmakten beordrade i augusti i fjol en soldat att medverka i Prideparaden. Nu har JO fastslagit att Försvarsmakten inte har någon rätt att tvinga anställda att delta i opinionsbildade verksamhet som Pride.

I augusti 2016 beordrades en soldat vid Livgardet att som andreförare framföra ett fordon i Prideparaden i Stockholm. Soldaten vägrade med hänvisning till att det skulle kunna uppfattas som att han deltog i själva paraden. Försvarsmakten tog då ärendet vidare till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Nu har nämnden slagit fast att paraden är att betrakta som opinionsbildande verksamhet och att Försvarsmakten därför inte har rätt att beordra sina anställda att medverka. Justitieombudsmannen, JO, har nu också gjort samma bedömning.

Anställda vid Försvarsmakten kan alltså inte tvingas att delta i verksamhet som kan uppfattas som opinionsbildning eller en demonstration

Samtidigt som Försvarsmakten nu kommer förtydliga de interna direktiven om att dylikt deltagande är frivilliga kommer man samtidigt att förtydliga sina direktiv och fram hålla Försvarsmaktens stora engagemang i Pride och hur viktigt myndigheten anser att evenemanget är.

Detta rapporterar Officersförbundets tidning Officerstidningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.